Ännu ett lysande projekt

Det är ju inte alltid när man jobbar som det är ljust ute, särskilt inte så här års, men man vill ju ändå gärna se vad man gör. Det brukar i alla fall bli bättre då. Bra arbetsbelysning tycker jag är jätteviktigt, det underlättar massor. Nu var det äntligen dags för Valtran att få sig lite vettiga lysen. Det är egentligen ett år för sent, men som vanligt när man håller på med lysen blev resultatet lysande.

Dålig arbetsbelysning

Det är inte så sällan på grund av olika anledningar som vi jobbar när det är mörkt ute. Då precis som när det är ljust ute är det ju en förutsättning att man ser vad man gör. Jag tycker dessutom att man ska se tydligt och lätt vad man gör utan att spänna och anstränga sig. Måste man sitta och anstränga sig för att se vad man gör så blir man ju lätt trött och dessutom är det ju en säkerhetsrisk om man inte ser vad man gör. Risken för skada både på person och maskin ökar helt klart. Tur att det finns så mycket bra lysen att sätta på maskinerna som gör att man ser bra även när det är mörkt ute. Synd bara att det inte alltid sitter på från början, även om det väl går att få det som tillval på de flesta maskiner idag. Hursomhelst så satt det lite sämre belysning på våran Valtra och det ville vi nu ändra på. Den kommer att göra en hel del arbeten där man måste se bra för att kunna göra dem. Så bort med stearinljusen och dit med lite LED-lampor. Det finna med LED-lamporna är ju förutom att de lyser mer att de håller bättre också, man slipper hålla på att byta lampor som gått hela tiden.

Valtran fick flytta in i verkstaden för att få sig lite nya lysen.

Projekt

Även om det verkar väldigt simpelt och snabbt gjort att byta lite lampor på en traktor, det är i alla fall så jag tänker innan jag sätter fart, så är det lite av ett projekt att göra. Det är fästen och kontakter som ska passa, det ska sitta ungefär rätt sorts lampa på rätt plats och var inställd på ett bra sätt. Det går ju att köpa lysena som finns som tillval vid köpet av traktorn som reservdel, då passar det direkt och är säkert väldigt bra lampor i många fall. Nu när jag kollade priser på dessa så tyckte jag ändå att det var för lite dyrt samtidigt som jag är osäker på hur bra de är. Det gick att få tre bra lampor eller tio dåliga för varje original lampa och jag är faktiskt tveksam till om original lampan är värd det. Sen finns det ju lite modellanpassade lampor från andra håll att köpa, men så blev det inte heller den här gången. Det här skulle göras nu och då köpte vi det som fanns att få tag på nu och som passade bra. Tyvärr var det lite magert med lampor som vi ville ha så det blev inte riktigt klart den här gången, men en bit på vägen har vi kommit. Det som var ett stort plus på Valtran var att alla arbetslampor satt med Deustch-kontakt så det blev inte så mycket klippa och klistra för att koppla in de nya lamporna, mer plug and play.

För att få bra hellyse framåt var LED-ramp ett bra alternativ tyckte vi, men då gäller det att få en som passar bra. Jag var lite orolig att om vi tog en för bred så skulle ljuset speglas in i hytten på bågarna framåt och blända den som kör.

 

Fästen för LED-rampen tillverkas. Smidigt med takbågen för att fästa i.
Lite roligt kabeldragning för matning till LED-rampen. Till min hjälp för att komma dit jag skulle så hade jag en hydraulslang, det fungerade väldigt bra tycker jag.
Skönt när både traktor och lampa har kontakter som passar med varandra från början.
Tyvärr hade in alla lampor Deutchkontakt, men som tur är så är det ju ganska så lätt att ordna.
Efter en del mixter så var det klart, så långt som vi hade lampor till i alla fall. LED-rampen fram hamnade bra och ljuset stör inte föraren, skönt.
Uppsättningen vänster bak. Här sitter det tre olika sorters lampor. Två av dem är bra och en är dålig. Den dåliga är den fyrkantiga längst ner och den kommer att bytas ut, man får vad man betalar för…
Höger bak.

Det lysande resultatet:

utifrån:

Man behöver inte vara mörkrädd för att gilla när det lyser.

Det syns i alla fall var den är någonstans.

Innifrån:

 

Så blev det så här långt. Det som fattas nu är lite lyse framåt, men det får vi nog ta och ordna.