Tacksamt väder

Det här med vad som är bra eller dåligt väder kan vi nog vrida på hur mycket som helst. Det väder som är bra för att gå skogspromenad kanske inte är bra för elpriset, det väder som är bra för grannens vete kanske inte är bra för vårat torra hö etc etc… Idag tycker jag hursomhelst att det var tacksamt väder. Kallt och torrt väder möjliggjorde flytt av lite virke samtidigt som det var betydligt trevligare att krypa under maskintrailern än om det skulle vara blött och geggigt. 

Flytta virke

Valtran har ju fått vara lite ute i skogen för att köra ut barkborrevirke nu i vinter när det passat. Tyvärr så har det inte varit de kanon förutsättningarna som vi hoppats på. Det har egentligen inte varit någon katastrof, vi har bara behövt anpassa oss lite efter förutsättningarna. Den anpassningen har inneburit att vi inte kunde köra virket direkt dit där vi tänkt lagra det i väntan på flisning, vi fick göra ett mellanlager så länge. Det skulle ha gått att kört det hela vägen dit det skulle, men till priset av sönderkörda vägar och onödiga spår i betesmark. Därför kändes ett mellanlager som en bra idé. När väl virket kommit ut ur skogen och ligger samlat går det ju väldigt fort att flytta med traktor och skogskärra. Idag var äntligen en dag som bjöd på bra förhållanden för att flytta virket vidare mot sin sista lagringsplats.

I väntan på bättre tider så lagrades virket tillfälligt vid skogskanten, men nu kunde farsan och skogsekipaget flytta högen vidare dit den egentligen ska.
Torr frusen mark gör livet lättare när man håller på med detta.

Virket åkte via en betsmark ut på vägen och vidare dit de skulle.
Spåren som syns var sedan tidigare, dagens körning lämnade väldigt lite spår.

Tänk vad bra det kan gå när man har vädret på sin sida.

Trevligare utomhusjobb

Jag fortsätter med att vara tacksam över dagens väder, det underlättade helt klart när jag kröp runt under våran maskintrailer för att fixa trasiga lysen idag. Hade det varit blött och geggigt hade min dag helt klart blivit otrevligare. Jag gissar att mitt arbete blev effektivare nu när jag slapp gegga runt.

Byte av trasiga lampor skulle inte alls vara så trevligt om det skulle se ut som det gjorde utanför verkstaden förra veckan. Då var stövlar inte ett så dumt plagg att ha på fötterna här.
Nu kunde jag istället sitta direkt på marken utan att få mer än lite damm i baken.
Det var till och med bra väder för att MAG-svetsa ute eftersom att det inte blåste särskilt mycket.

Lite bilder från min dag:

Denna sortens kontakter (om man nu får kalla dem för det?) har jag inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om än…
De är ju väldigt smidiga att sätta på och ta av, men har en tendens att få dålig kontakt och glappa.
Jag har istället börjat fastna för dessa kopplingar. De är snabba, smidiga och enkla att använda. Dessutom så sitter kabeln verkligen fast där den ska när man satt fast den. De finns ju i massa olika utföranden som passa bra till mycket, undrar varför man inte använt detta mer förr. De är hundra gånger bättre än kabelskor…
Dagen innehöll en attack på en jobbig skruv som fastnat i sin specialmutter.
Då fick jag chansen att använda hylsan anpassad för ändamålet att få ut skruvar utan huvuden. Det krävdes dock en hel del värme också för att det skulle gå..
Men med lite värme gick det sen hur bra som helst att få ur den trasiga skruven och sedan återanvända muttern.
Sådär ska det inte vara. Står kroken upp när grävmaskinen åker på kan detta bli resultatet..
Tur att det finns reservdelar…

Hoppas nu att det här vädret håller i sig, jag kan tänka mig flera dagar som denna nu Februari, lagom varmt, soligt och torrt.