GPS-utbildning

En grej som enligt mig är nästan lika viktig som motorn på en modern växtodlingstraktor är dennes GPS-utrustning. GPS:en är ju helt klart en av grunderna i precionsodling och då är det ju inte helt oviktigt att denne fungerar som den ska. Men ska den få chansen att fungera som den ska så måste vi veta vad och hur vi gör när vi använder den. Detta tog idag iväg mig och far på en halvdagsutbildning inom ämnet, helt klart en enligt mig välspenderad förmiddag (heldag med resa). Detta till och med fast vi inte ens har en sådan GPS-utrustning som utbildningen handlade om….

Massey Fergusson

Yes, ni läste rätt vi åkte på en utbildning på något som vi för tillfället inte ens har. Det kan kanske tyckas lite konstigt, men vi misstänkte att det ändå kunde bli bra och det tycker jag att det var. Det var hursomhelst MF som höll i dagen med fokus var på deras GPS samt smart farming och vi hade äran att få bli inbjudna av Traktor och Maskin i Sörmland. Just nu är läget hos oss att vi inte har några MF på gården utan deras kusiner i AGCO koncernen Fendt, men inga dörrar är stängda åt andra märken och eftersom att GPS är en så viktigt del av en modern traktor kan ju inte kunskap om detta sitta fel eller vara i vägen. Det blir nog en viktigare och viktigare detalj att titta på vid maskin köp, det är ju helt klart ett bra hjälpmedel för lönsamhet. Då gäller det verkligen att veta vad man köper och även hur det fungerar, att ha något som man inte vet hur det fungerar fullt ut kan ju tyckas onödigt, särskilt när man betalat extra för det som man gör med vissa funktioner. Det finns ju som sagt var många hjälpmedel och funktioner i en traktor idag, men inte förens man använder dem blir de nyttiga. Detta gäller både GPS-utrustningen och övrig smart utrustning i traktorerna. Därför känns det väldigt bra att få koll på vad som finns på marknaden och inte bara på det vi idag är vana vid. Sen är det ju så att eftersom att MF och Fendt ändå är släkt så finns det trotts olika layouts i displayerna en hel del likheter, så mycket från dagens utbildning går faktiskt bra att ha med sig när man jobbar med Fendts system.

Så här ser inte våran maskinpark ut just nu, men den här gör inte ont att bekanta sig med.

Dagens upplägg

Dagens upplägg var som sådant att det började på sal med teori där Per Jansson från MF snabbt gick igenom det viktigaste på deras system. Jag tycker det var en bra genomgång med fokus på det viktigaste och på en bra nivå för att kunna få ut det man vill, ett effektivt sätt att jobba på. Efter ett lagom långt teoripass så blev det praktik och vi fick chansen att prova det som vi nyss fått höra om. Helt klart rätt väg att gå, först få bra överblick över hur allt ser ut och fungerar för att sedan prova det i verkligheten med chans till support och svar på sina frågor direkt på plats. Här får man ju verkligen chansen att testa systemet och lära sig hur allt fungerar. Instruktionsböcker i all ära, men efter att ha läst en översatt (av någon som inte kan lantbrukstermer) beskrivning fem gånger utan att ändå riktigt veta hur det är man ska göra så är detta minst femhundra gånger bättre. På detta sätt tycker jag att man lära sig mycket nyttigt på kort tid.

Dagen började på sal med presentation och genomgång av Per Jansson.
Syftet med dagen, enkelt och bra.
Efter teorin fick vi ge oss ut för att känna på och testa det vi nyss sett på bild.
Vi fick dela upp oss och vara två per traktor.
För att vi inte skulle sitta och bara leka runt utan att lära oss något fick vi bra övningsuppgifter med beskrivning till. Ett kanonbra upplägg som fick en att testa de väsentligaste grejorna.
Ett steg 2
Ett av resultaten
Testar att låta GPS:en göra körspår för vändtegen utifrån fältgränsen.
David från Traktor och Maskin i Sörmland visar mig hur sektionskontrollen och variabel giva efter styrfil ser ut i deras system.

Trevligt system

Jag måste säga att det jag nu har sett av MF’s system ser bra och trevligt ut. De funktionerna vi behöver finns där och är enkla att använda. Systemet är logiskt uppbyggt och det går nog att självlära sig, men med risk att man missar vissa bra funktioner och att man inte tar snabbaste vägen dit man vill. Nu ändå efter en halvdags genomgång av detta så vågar jag nog påstå att jag har bra koll och skulle helt fult ut kunna använda de funktioner vi behöver. Bland annat skapande av olika körspår, redskapsprofiler, sektionskontroll och variabel giva från stryfil. Ska jag snabbt, spontant sammanfatta min uppfattning av systemet så är det ett avancerat system som klarar det man behöver, men som är lätt att använda.

Jag är som sagt var jättenöjd med dagen. Tack till dem som arrangerade den och för att vi fick delta vid ett av dessa tillfällen! Jag vill se mer av sådant här, det är ju en hel del pengar i de maskiner och funktioner vi köper och då vill vi nog veta hur vi använder dem på rätt sätt också. Inget är lätt förens man kan det, och för att kunna något måste man ju lära sig det….