Så var det dags för det här igen…..

Fina dagar och våren närmar sig, det får mig att må bra och bli piggare. En underbar tid på många sätt, men tyvärr en kritisk tid också. Hur ska nu grödorna klara sista biten innan den riktiga våren kommer? En sak är i alla fall säker, att kronhjortarna kommer inte hjälpa våran raps på traven åt rätt håll nu… Nu är i regel nu våran mest kritiska period för rapsen gällande betes och trampskador från kronviltet och i år verkar inte bli något undantag….

Ämnesbyte

Det här inlägget skulle egentligen handla om något helt annat, men i författandets stund fick jag ett sms av en av de som sköter skyddsjakten här och det fick mig att byta ämne. Han skrev att det var en flock kron ute på våran raps och då kunde jag inte hålla mig inne utan var tvungen att ta en titt på vad en flock idag var. Så utrustad med värmekameran fick det bli en sväng i mörkret. Rätt svar idag är att en flock nog egentligen var flera flockar, men med ett totalt djurantal på åtminstone 30 individer. Det var inte alls kul att se…. Bra och nödvändigt att se, men som sagt var inte kul… Det är dock tyvärr det här som är mönstret, helt tomt på dagarna men fullt på nätterna, särskilt så här års.

 

Här ovan är några av djuren. Som ni ser så syns inte alla här på bilderna, en del gömmer sig bakom krön. Det är hursomhelst kronhjort på bilderna och de är alla på ett och samma fält med höstraps. När man är där ute och kollar så syns det verkligen hur de har börjat äta på de mest skyddade platserna och sedan ätit sig närmare osäkerheten….

Trodde vi skulle klara oss

Jag trodde nog nästan att vi i år skulle klara oss från stora skador, eller hade i alla fall hoppats det, men nu är jag inte lika förhoppningsfull längre… Vi har som vanligt haft ett ganska så hårt jakttryck nu under drevjaktsäsongen för att hålla undan djuren så mycket som möjligt från där vi odlar. Under denna säsong så har vi haft väldigt ont om kron inne, vilket har varit bra. Det har varit något enstaka djur inne på dagarna, men några fler på nätterna. Det har ändå inte varit så många ute på fälten har varit min uppfattning, fram tills nyligen. Nu har det nästan exploderat lite kan man nog säga och bevisligen så är det inte lugnt ute på fälten längre…

Här har vi vad jag själv bedömer en fin raps efter vintern. Det kan än så länge hända mycket, men just nu tycker jag den ser bra ut..

 

Här är jag inte av samma uppfattning….
Skillnaden är tramp- och betesskador från kronhjortar…
Det finns självklart hopp, men visst gör de skada.. Hur mycket skada är frågan. Vi har några skyddsburar ute på annat ställe som vi kanske kan jämföra med. Om kronhjortarna betar runt dem vill säga…
Död eller levande när det sätter fart, det får vi se. Den är i alla fall helt klart mer utsatt efter att ha blivit tuggad på.
Som jämförelse kan denna bilden också vara med. Den är tagen i syfte för att vissa hur brunt det är där det är dubbelsått, men visar bra på skillnaden på raps som inte blivit betad mot bilderna här ovan. Denna rapsen ligger närmare gården.
Det där är inga kronhjortar utan dovhjortar, men de har också nu behagat att börja dyka upp efter att ha hållit sig undan ganska så bra i vinter. Här på bilden är de på väg in i skogen igen.

Varför nu?!

En av grejorna som irriterar mig är att det nu helt plötsligt börjat dyka upp dov och kronhjortar i större antal än vad vi haft i vinter. Grödorna har faktiskt inte ändrat sig så särskilt mycket, eller det skulle vara om rapsen nu saknar mer bladmassa än för någon månad sedan, men det borde ju inte locka djuren, snarare tvärtom. Nu ska jag dra till med en teori som jag verkligen hoppas inte stämmer. Det skulle kunna vara så att djuren fram tills nu haft en del mat på andra håll i form av utlagt foder. Det kan finnas olika anledningar för det, men den enda som borde fungera är att det är för att locka viltet under drevjaktssäongen. Det finns också en anledning om att man stödutfodrar viltet och det kan jag på sätt och vis köpa en hård vinter, men då borde man fodra det hela vägen tills allt grönskar ordentligt och inte sluta när hårda månader fortfarande står för dörren. Jag hoppas att den här teorin om nu sinande foderplatser inte stämmer, men tror däremot att den i alla fall tyvärr delvis kan stämma, för många tycker att den ”riktiga” jakten tar slut när hundjakten tar slut sista januari och då behöver inte djuren fodras längre. Fodret tar då slut på foderplatserna och djuren tvingas söka nya platser för huvudfödointag och då kan till exempel våra rapsfält vara en bra plats för det…. Jag förstår djuren, de försöker bara överleva.. Det skulle däremot nu när det är lite halvkritiskt ute på fälten och grödorna ska kämpa sig igång igen vara bra om det fanns gott om foder någon annanstans, särskilt om djuren varit vana vid det under vintern…

Mycket finns att säga om detta, men det här var direkt från min hjärna nu som fått sin lugna söndagskväll ändrad och behövde skriva av sig lite. Jag tycker inte alls att det här är roligt, med det kostnadsläge som är nu finns inte utrymme för viltskador….