Nu är kalvningssäsongen igång på riktigt

För ungefär 18 dagar sedan så kom här en rapport om en kalv som var lite tidigare än vi räknat med och varför det var så. Det var en liten tjuvstart på kalvningssäsongen helt enkelt. Nu kan jag däremot rapportera att det nog dragit igång på riktigt och först ut var ett piggt tvillingpar. 

7 dagar

Egentligen så är den teoretiska starten av kalvningssäsongen inte förens den 27 februari och dit är det ju fortfarande sju dagar. Verkligheten ville däremot lite annorlunda mot teorin och det är ju inte så ovanligt, en vecka innan teoretisk start är inte så konstigt och det hade vi nog räknat med. Nu är det i alla fall igång och som sagt var så var ett piggt tvillingpar först ut och det var en rutinerad ko som kalvade. Det här med tvillingar är ju lite blandat, men så länge det går bra och kon har mjölk till dem så gör det ju egentligen inget. Det skulle kunna vara att endast ca 10 % av kvigorna som föds tvilling med tjur inte är fertila, men då får vi strunta att ha dem med i framtida avel helt enkelt. I slutet av säsongen brukar tvillingfödslarna bidra till att vi har fler levande kalvar än kor som kalvat och det är ju absolut inte så dumt..

Två nyanlända kalvar som kom helt utan hjälp. Pigga och friska verkar de vara. Foto: Christin Larsson
Så länge kon har mjölk gör det egentligen inget om det kommer två kalvar… Här är det nästan som kö till maten.

 

Skönt med en bra start

Hur man än vrider och vänder på det så är det väldigt skönt med en bra start av säsongen. Man blir liksom mer positiv till fortsättningen då. Just nu så är statistiken inte så dum heller, med den som tjuvstartade så har nu 2 utav 72 kor kalvat och vi har 3 pigga kalvar. Hoppas nu att de förblir pigga.

Nu ikväll turades kalvarna om att busa och att äta. Häftigt att de är så pigga trotts att de inte är en dag gamla än.

Full fart.

Busskutt

 

Som sagt var nu är det igång, hoppas det nu flyter på i lagom takt och att djurantalet i lagården inom en månad fördubblats.