Flyttning av ko och kalv till kalvningsbox – video

Som en liten fortsättning på gårdagens inlägg som avslutades kommer här ett kort litet klipp på hur planen att våra kalvingsboxar ska fungera rent praktiskt. Så här enkelt kan det gå att själv flytta en nykalvad ko och hennes kalv till kalvningsbox för att få vara i fred. 

Filmen är från en av våra kameror i kostallet och tagen i eftermiddag. Det jag håller i händerna när jag motar är paddlar gjorda för att mota djur.

Kalvningar som verkar gå bra och går bra sker i regel ute i boxen, men sen flyttar vi ko och kalv till egen box så att de får vara i fred. Det kan även vara så att en ko som är på gång att kalva stängs in i kalvningsboxen innan det sätter igång. Hur vi gör bedöms hela tiden efter hur läget, förutsättningar och förhållanden är just då.

Önskar er en fortsatt trevlig lördagskväll, nu ska jag på en runda till lagården och kolla så att inte kamerorna ljuger om lugnet som nu verkar råda där.