Årets första bakslag i kalvningen

Från att ha haft en kanonstart på kalvningssäsongen till att nu ha en liten tillfällig dipp med några bakslag. Allt kan ju inte vara guld och gröna skogar hela tiden, men strul med kalvningar är inte alls så kul. Idag är resultatet två stycken dödfödda kalvar…

Bakslag nummer 1

Vi börjar i turordningen med bakslag nummer 1 för den här säsongen, som än så länge däremot verkar få en bra utgång. Det började igår med att en ko satte igång att kalva, men att det sedan inte hände så mycket mer. Efter att ha gått in och känt så kunde vi konstatera att det vi kände inte alls var framklövar och nos som vi ville. Det som var där var istället rumpa och svans med bakbenen vikta framåt. Inte alls något drömläge direkt och kalven kom helt enkelt inte ut själv. På något sett så lyckades jag ändå till slut få in kalvens rumpa och ut bakbenen med klövarna först, men det såg mörkt ut länge för det var inte lätt att ändra om kalvens läge. Till slut gick det ändå vägen och vi fick ut en levande kalv och som misstänkas kan när den första ligger i säte så fanns där även en tvilling. Detta slutade från att ha sett väldigt mörkt ut både för ko och kalvar med att både ko och hennes två kalvar överlevde. Slutresultatet vet vi inte riktigt än, men just nu verkar båda kalvarna pigga och som att de får ordentlige med mat samtidigt som kon verkar ha klarat den svåra kalvningen bra.

Operation rädda djur i full gång.
En levande ko och två levande kalvar är ett bra resultat efter kalvning.

Bakslag nummer 2

I morse efter dagens ko och kalvrunda upptäcktes en ko som hade tecken på att kalvning var igång, inget konstigt och hon stängdes i i kalvningsbox. Däremot så upptäcktes via kamerorna att hon hållit på ett tag, utan att det satt igång på riktigt med värkar. Insats krävdes. Efter att ha känt så kunde konstateras att klövarna frambenen inte vill riktigt med samtidigt som huvudet låg fel (bakåtvikt åt sidan). Det var alltså vara att försöka lirka allt till rätta. Frambenen var inga problem, men jag fick inte huvudet att följa med. Inte förens jag lyckades reta igång hennes värkar så att hon lyckades krysta huvudet rätt så gick det. Då gick allt från att ha stått väldigt stilla väldigt fort. Tyvärr så klarade sig inte kalven utan kom ut död… Nu hoppas vi att kon klarar sig bra, men hon är helt klart sliten efter det hela….

Bakslag nummer 3

Bakslag nummer 3 hände samtidigt som bakslag nummer 2 och det är lite oklart vad som hände för vi hade fullt fokus på annat just då. Hursomhelst så kalvade en ko i en grupp och kalven hamnade i den nyströade halmen. Där är det lite oklart om kalven var döfödd eller levde när den kom ut. Levde den när den kom ut så finns två teorier om vad som kan ha hänt. Den kan ha drunknat i halmen eller så kan det vara så att fosterhinnan var för seg. Hur det än var så blev resultatet en död kalv.

Brutit trenden

Som tur är så verkar detta med bakslag ha blivit en kort trend som nu ikväll bröts av att det kommit en kalv där allt verkar ha gått bra både för ko och kalv, tack för det!

Skönt med en kalvning som gick bra igen. Foto: Christin Larsson

 

Ja, så här är det ju att jobba med djur, man kastas mellan hopp och förtvivlan och fort går det. Det är en del av det hela och även om man verkligen inte gillar det så ingår även döda kalvar i det här med dikor. Nu hoppas vi att vi haft våra bakslag färdigt för den här säsongen.