Kvällsutryckning till lagården

Djurhållning innebär ständig beredskap, det är bara så det är. Även om det oftast brukar kunna vara lugnt utanför ”normala” arbetstider så händer det att man får rycka ut annars också, inte minst i kalvningstider. Ikväll fick det bli en liten söndagkvällsutryckning för att hjälpa en ko att kalva. 

Från barnläggning till kalvmorska

Jag gillar den variationen mitt liv innehåller som till exempel ikväll. Kvällen började med middag följd av barnläggning i vanlig ordning, sen var planen att datorn och en presentation jag ska göra i veckan skulle ta min tid. Så blev det inte, efter telefonsamtal från Christin som har stenkoll på övervakningskamerorna hos korna, fick det bli direkt från barnläggningen ut till lagården. Det var en ko som verkade behöva hjälp. Då är det bara att släppa det man har och göra vad man kan för att underlätta och i vissa fall rädda livet på ko och kalv(ar). Det är ju det ansvar man går med på när man har djur. Då får helt enkelt mindre viktiga saker vänta tills senare. Det är en helt ok anledning till att skjuta upp saker tycker jag.

Kvällen bjöd på en extra promenad till lagården.
och där väntade en ko som behövde hjälp med sin kalvning.

Två på en gång

Efter att ha känt efter kunde vi konstatera att det var två kalvar i kon och att båda verkade vilja komma samtidigt. Det skapade lite problem för kon. Den ena kalven hade kommit lite längre ut än den andra, men den andra var för långt ut för att den första skulle kunna komma ut av sig självt. Den som försökte smita före sitt syskon fick tryckas in lite och den som låg först fick hjälp ut. Det hela gick väldigt snabbt och smidigt och ganska så snart hade vi hjälpt båda kalvarna att komma ut. Båda kalvarna verkar vara pigga krabater och kon klarade sig bra. Hon är kanske lite elak mot kalvarna, men det hoppas vi lägger sig snart. Hursomhelst så är det väldigt skönt att kunna hjälpa till och att det gick bra! Även om man absolut inte helst vill hjälpa till så känns det bra när det lyckas…

Första kalven är precis utkommen och konstaterad levande.
Kon verkar ha klarat det hela bra och vet vad hon ska göra med kalvarna.
Resningsförsök 15 minuter efter ankomst. Det skulle nog gått bra om inte kon buffade omkull de direkt.

Det är mycket kalvar och kalvningar här just nu, det är ju lite den säsongen nu. Snart blir det nog däremot en massa kväve och växtodling, bara våren får för sig att dyka upp..

 

Hoppas nu att denna vecka som ligger för oss blir ännu en  kanonvecka!!

 

Tillägg

Här kommer ett tilläg skrivet några timmar efter början av inlägget. Kvällens utryckningar var inte slut än. Eller för mig var de det för medans Janne och Christin tog hand om den så satt jag vid datorn och på motionscykeln, självklart i standby ifall min hjälp skulle behövas. Denna utryckning var ändå av modellen plus och började med en ko som skulle kalva och hamnade på sidan utan att kunna ta sig upp. Inte en helt optimal situation, men kon kunde till slut med hjälp rättas upp till stående läge och kalvningen kunde med hjälp göras. Vad jag förstått så gick det hela bra och både ko och kalv verkar ha klarat sig bra. Jag får nog veta mer om fem timmar vid morgonmötet.

Här har stackarn lyckats hamna på sidan utan att komma upp igen. Samtidigt som kalvningen är igång.
Hjälp på väg
Till slut stod hon upp och hjälp med kalvning istället för resning kunde påbörjas
Kalven är nu ute och detta verkar kunna bli en lycklig historia.

 

Som sagt var man kan aldrig slappna av helt när det gäller djur, det händer saker hela tiden.

 

God natt