Kronhjortarna håller mig vaken

För ett tag sedan så skrev jag här om att vi har problem med kronhjortar som skadar våran raps och att de endast är ute nattetid. Som det ser ut nu så har vi inte råd med omfattande skador på våran höstraps. Därför får vi helt enkelt göra vad vi kan för att hålla dem undan från rapsen och det ägnar jag nu en hel del tid åt. Jag kan inte bestämma mig om det är bra för att det är nattetid eftersom att det då inte stör dagens arbete eller om det är dåligt för att det stör nattens sömn, kostsamt är det hursomhelst…. Jag kommer nyss in från en lite runda på fälten. 

Skyddsjakt

Det som är nytt sedan jag skrev om detta sist är att vi nu har skyddsjakt att skjuta ett visst antal individer på natten med hjälp av rörlig belysning. Bara några timmar efter mitt inlägg så skickade jag då in en skyddsjakt ansökan till länsstyrelsen och två dagar senare hade vi fått beviljat tillstånd. Det måste jag säga var väldigt bra och snabbt jobbat av våran länsstyrelse. Som det ser ut nu så är det nog ett nödvändigt verktyg om vi ska ha någon raps att tröska på vissa fläckar. Vi fick beviljat att fälla fem individer varav tre inte äldre än 2022 års modell. Det tycker jag är väldigt bra så att vi har något att jobba med. Att bara mota hjortarna fungerar sisådär, de märker snabbt att det inte är ett riktigt hot och kommer snart tillbaka. Däremot med skyddsjakt i kombination med andra insatser så bör de snabbt lära sig att våra rapsfält inte är någon bra plats att vara på….

Bilder efter natten. Här har kronen letat efter mat.
Man behöver nog inte vara så intresserad av växtodling för att förstå att rapsen inte trivs med att bli betad och trampad på….
Trotts att de aldrig syns dagtid, så lämnar de i alla fall tydliga spår efter sig.

Inte guld och gröna skogar

Man kanske tänker att skyddsjakt snabbt löser problemet och sen kan man slappna av, så är det inte. Verkligheten är att det är hårt arbete och ett evigt nötande för att få effekt. Det är nötande varje natt som gäller verkar det som. Tyvärr så är mönstret just nu att man gör en insats och innan man kan komma till skott så flyr de. Det är ju i och för sig inte alls så dumt, det är ju det vi vill, att de flyr iväg och håller sig undan. Behöver vi då inte ens avlossa skott är det ju perfekt. Tyvärr så tar det då bara en timme innan de kommer tillbaka igen och processen måste börjas om. Under den här skyddsjakten har det än så länge endast ramlat en kalv, vilket jag tycker är ett bevis på att det inte är helt enkelt. För det har varit många nätters jagande med obsar på fällbara djur varje gång, utan att man kan komma till skott. Att en kalv har ramlat upplever jag däremot haft ganska så bra effekt för enligt mina bedömningar så har nu den gruppen hållit sig undan, men jag kan ha fel. Hursomhelst så är kronhjortarna ett väldigt smart djur och i de allra flesta fall smartare än oss…. Det är alltså ett hårt arbete med att mota undan hjortarna, även om vi har ett bra skyddsjaktsbeslut. Dessutom så kostar det just nu en hel del nattsömn som egentligen kanske behövs…..

Förhållandena på natten är ju inte alltid helt klockrena.. I natt var det dimmigt vilket begränsade synen ordentligt, men där inne i dimman gömmer sig vad jag bedömde efter att ha smugit på dem cirka 35 kron av olika sort.
Helt färska spår.
Alldeles färska spår efter kron som smet iväg precis när jag börjat kröka mitt finger, hade de stått två sekunder till så hade troligtvis ytterligare en kalv ramlat.

 

Ja, som sagt var så är jag nyss hemkommen från en runda på fälten och klockan är nu snart halv två, klockan ringer 05:12 om jag inte blir utringd på snöplogning innan dess. Detta inkräktar alltså helt klart på nattsömnen, men vad ska man göra om man vill nu skydda grödan…..

 

Sov gott, det tänker jag göra nu när jag förhoppningsvis har stört kronen så de håller sig borta någon timme…