Halvvägs i kalvningssässongen

Kalvningssäsongen har nu rullat på ett tag hos oss och från att den började 20 februari så har nu 42 av 72 kor kalvat. Det betyder att vi i antal har kommit lite längre än halvvägs. Hoppas nu även att vi passerat halvvägs i tid, det skulle inte vara så dumt.

58,3 procent

Ska vi vara lite mer noggranna så har nu 58,3 procent av korna kalvat. Det är skönt att det går framåt och att vi i ganska så lagom tempo betar av årets kalvningar. Det är väldigt olika hur många som kommer på en dag, men det har på något sätt passat bra ändå. Lagom när en ny ko kalvar i en av våra fyra boxar så har det passat bra att skicka ut den ko och kalv som gått i respektive kalvningsbox, så att den nykalvade kon och hennes kalv kunnat flytta in där. Det har inte blivit några riktiga krockar där vi tvingats till alltför stor kreativitet i djurlogistiken. Det skulle nu vara väldigt skönt om kalvningarna fortsatte i hyffsat tempo och att vi slipper ett tillfälligt avbrott. Fyra kalvar per dygn tills det är färdig kan kanske vara lagom, i alla fall om de är pigga, friska och krya. Så stora kalvar som möjligt när betessäsongen drar igång gör ju inget.

Det börjar nu öka på med djurantal i den här lagården. Förhoppningsvis är det snart minst lika många kalvar som kor.
Den gruppen som ligger sist i antal kalvningar är våran kviggrupp. Det skulle kunna beror på taxens ständiga vilopauser på andra sidan ån i somras.

Fler kalvar än kor

Som vanligt så går det både bra och dåligt med kalvningarna, men som tur är så går det mest bra. Så här i dagens läge så ser statusen ut så att vi har en kalv mer än vi har kor som kalvat. Tyvärr så har vi ju förlorat några kalvar, men det är ju en del av det hela. Jag har pinsamt nog inte koll på just nu exakt hur många kalvar vi förlorat, men jag vet att endast en av de vi förlorat föddes levande, de andra var döfödda. Den som föddes levande, men tyvärr som dog, lågs ihjäl av kon. Så ser det ut just nu och vi får hoppas att vi bara har trevliga kalvningar med pigga, friska kalvar som resultat kvar.

Lite kalvbilder:

Vissa kalvar verkar inte nöja sig med sin kalvgömma. De gör sig en egen på foderbordet…
Samma rymling igen…
Den här har alldeles för stor koll på hur den ska ta sig upp och ner på foderbordet. Hoppas den växer snabbt så den inte kommer emellan längre…

Duktig ko som tvättar sin kalv noga.
En annan duktig ko som snabbt och ordentligt tar hand om sin alldeles nyanlände kalv.

Nu är det söndagskväll och vi laddar inför ännu en spännande och fullspäckad vecka. Hoppas att alla får en härlig vecka!