Detta hade kunna gått riktigt illa….

Djurskötsel är fullt utav snabba beslut som kan kräva snabbt agerande. Ofta är de snabba besluten för att rädda djuren, men man får inte glömma bort sin egen säkerhet. I onsdags hade ett snabbt beslut faktiskt kunnat slutat illa, men som tur var gjorde det inte det! 

Rädda en kalv

Det som hände vara att mor såg på kameran att en nyanländ kalv såg ut att ligga nedtryckt i halmen bakom en ko. Ett snabbt beslut med snabbt agerande krävdes för att som det verkade rädda kalven liv. Hon var vid tillfället själv nere vid lagården oh gav sig ut på räddningsuppdrag direkt. Vad som hände fångades på en av våra kameror och visas här:

Som ni ser så tänker hon snabbt och smart att hon inte ska gå in själv till den här nykalvade första kalvaren, vi försöker att i regel inte gå in själva till djuren för vår egen säkerhets skull. Hon sträcker sig genom grinden, får upp kon och fram kalven, men fastnar själv i grinden. Det blir en lite stressad situation eftersom att man inte vet hur kon ska reagera på henne, kor kan ju ha en väldig stark lust att försvara sin kalv om de tror att det behövs och då brukas våld. Då är det ju helt klart inte helt optimalt att sitta fast som Nalle puh när han varit på besök hos kanin och varken komma framåt eller bakåt…. Som tur var så var kon mer intresserad av sin kalv än av att puckla på min lilla mamma. Till slut kom mor loss även om hon fick kämpa lite och idag har lite ont i bröstet efter att ha slitit sig loss. Tur som sagt var att det här gick bra, det hade ju faktiskt kunnat gått riktigt illa. Ett snabbt och till synes smart beslut hade kunnat sluta med katastrof, en slags vardag när man jobbar med levande djur.