Första djuren är ute på bete

Idag var det äntligen dags att dra igång betessäsongen för våran del och vi har idag kört ut de första djuren på bete. Det är skönt på flera sätt och jag tror även att djuren tycker att det är skönt, det verkar så i alla fall. 

Betesdags

Efter att förra veckan ha börjat med att göra i ordning våra hagar har vi nu några stycken klara för djur. Då med grönskande grönska och bra väder känns det inte som att det är något att vänta på, dags för kvigorna och kossorna med deras kalvar att få ge sig ut på grönbete. Vi har som sagt vara nåra hagar redo för djur, men inte alla så vi kan inte få ut alla djur nu på en gång. Utan vi får börja med några stycken och sedan fortsätta när resten av hagarna är klara (sen har vi två kvar som ska kalva, som nog kanske får bo kvar inne tills de har kalvat). Det känns ändå skönt att börja släppa ut dem så fort det går, det finns ju en del fördelar med att få ut dem. Det blir lite mindre direkt skötsel, lite mer fokus på tillsyn och mycket mindre på fodring. Sen tycker jag att det är väldigt trevlig för ögat att se kor som går i hagarna, de hör liksom hemma där på något sätt. Nu kan de sätta fart med att omvandla mark vi inte kan odla till kött, samtidigt som de håller landskapet öppet för alla att titta på. Hur bra som helst tycker jag.

Nu är djuren ute där det känns som att de gör som mest nytta, på våra betesmarker.

Dagen

Efter dagens rutiner så började vi direkt med betesutsläppssysslor. Vi gick en extra sväng runt de aktuella staketen för att kolla så inget konstigt hänt med dem. Även om det gjorde ordentligt förra veckan så kan det ha hänt mycket sedan dess. Det skulle ju vara tråkigt om vi trodde att vi släppte ut djuren i en hel hage och så visar det sig att det är hål rakt ut någonstans. Då finns det ju risk att djuren blir lite mer utedjur än vad vi räknar med… Sen sorterades det och kördes ut djur för fulla muggar. Vi började med kvigorna som får gå i en egen grupp (med en lugnande ko utan kalv i) och fortsatte sedan i nästa hage med kor och sedan med deras kalvar. Det hela gick nog ganska så bra och nu har vi släppt ut 15 kvigor + deras ko utan kalv, 15 kor och 18 kalvar. Alla har än så länge hållit sig innanför staketet och allt verkar frid och fröjd, hoppas det är så även imorgon bitti.

Innan vi släpper ut djuren tar vi en sista rund i hagen för att se så att allt är helt.
Sen var det dags att hämta djuren. Först ut var kvigorna
Alla djur kördes ut med djurtransporten.
För att djuren ska tycka att transporten är mindre otäck strös ensilage ut på golvet. Inte för att locka som foder utan att gör ytan mer inbjudande att gå på.
Här släpps första gänget ut. För att få så lugnande effekt som möjligt av kon fick hon vara med i första lasset.
Lugnt och harmoniskt gick det.
Det som stökade till det lite vid kvigutsläppet var att en kviga helt plötsligt vägrade att gå ut ur boxen. Hon trivdes där inne helt enkelt. Till slut så gick hon som tur var ut…
När kvigorna var ute fortsatte vi med kor och kalvar.
Vi motade först ner alla kalvar i kalvgömman för sortering och väntan på sin tur. Vi körde ut krona först så de var på plats när kalvarna kom.
Christin i full action med att hitta kalvar.
Med alla kalvar i gömman var det dags att pricka av vilka som skulle vara där för väntan på utsläpp.
Kossorna iakttog noga vad vi gjorde med deras kalvar.
Sen var det dags att köra ut kossorna. Här är Carl på väg att släppa ut de första.

Konstigt vad smidig en stor ko kan vara.
Med korna ute var det dags för kalvarna att få åka ut. Här är de på väg in i transporten.
Transport full med kalvar.
Kalvar på väg att släppas ut till korna.

Allt gick väldigt smidigt idag och det gick fort för kor och kalvar att hitta varandra. En bra dag helt enkelt, hoppas morgondagen går lika bra.