Fler kor ute och lite kalium till några vallar

Ännu en dag med fint vårväder och utsläppningen av djur fortsatte idag där det slutade igår. Sedan kunde dagen avslutas med att sprida ut lite kalium på några vallar. I natt så kalvade även den näst sista kon, och jag måste nog säga att kalven inte alls är osöt…

Mer kor ut

Vi fortsatte som sagt var idag där vi slutade igår. Vi bestämde oss igår för att sluta när vi var på topp och allt fortfarande hade gått bra. Klockan var dag att sluta och då känns det dumt att börja äventyra ett bra flyt, även om vi hade fler djur som skulle gått att köra ut. Tur att det som inte blir gjort en dag förmodligen finns kvar att göra dagen dagen efter, igen brukar sno arbetet ifrån oss. Så dagen började med att vi släppte ut våran kogrupp som ska gå utan tjur i sommar. Det är gallringskor som nu är inne på sin sista säsong. Sedan fortsatte vi med att fylla på en av hagarna vi igår släppte djur i. Idag fyllde vi på hos de erfarna korna med ett gäng första kalvare. Det var lite mer spännande, men det visade sig fort att det var spännande i onödan för det gick väldigt bra.

Ännu en hage som nu fått sina invånare.
Full fart mot staketet….
Korna var lite hoppiga idag med.
Tydliga lappar med kor och kalvar sorterat på grupper. så att allt blir rätt

Kalium

Efter att förra året ha snål gödslat våra vallar så är det i år dags att gödsla lite mer på riktigt, då behövs en del kalium och det körde vi ut idag. Vi har ju sedan innan kört kväve och svavel, men vill gärna få med kalium också. Vallarna suger ju en hel del kalium som vi sedan skördar bort från fälten, som vanligt gäller det att ge för att kunna ta. Idag gav vi lite kalisalt med hjälp av styrfil gjord efter markkartan. Det känns mest rätt att göra så. Vi var ett tag inne på att köra fosfor också, men lugnar oss med det till senare. Det finns en tanke om att köra upp dessa vallar och då passa fosfor nog bättre i såmaskinen. Dagens giva som kördes var i snitt 40 kg Kalium/ha, hoppas det hjälper vallarna lagom. Vi har några vallar kvar att eventuellt gödsla, men vi får se hur vi gör med dem. Det är mulljordar så det kan nog kanske räcka bra med att endast gödsla kalium och svavel där i år. Nu har i alla fall 30 hektar fått sig kalium.

Kalium i spridaren idag.
En del av dagens areal med sin karta.
kollade man noga på bilden ovanför så kan man se att det är en ny skärm och ett ny layout på programvaran mot vad vi brukar använda. Det är för att det är denna traktorn som idag satt framför gödningsspridaren.
Den traktorn dök upp med trailer för några dagar sedan. Det är inget konstigt spontanköp, utan den är bara här för att vi ska få prova den. Mer om detta vid ett senare inlägg.

Avslutet:

Då passar vi på att avsluta dagens inlägg med det senaste tillskottet i kalvningen. Det är en av våra fjällkor som i natt fick sin kalv. Visst måste man väl påstå att den är fin till täckningen? Det skulle inte gjort något om det var en kvigkalv så vi fick något att avla lite på, men vi är nöjda med en frisk och pigg tjurkalv som denna också.

 

Går allt som det ska så åker sista djuren ut imorgon, hoppas det!