Dags för ny generator

Häromveckan så tröttnade 720:in på att ladda batteriet som den skulle och den matade systemet med alldeles för låg spänning, det var helt enkelt dags för generatorbyte. Detta gjordes egentligen i helgen, men dagens sysslor var vält och djurutsläpp och det har varit överrepresenterat i mina rubriker nu ett tag. Därför börjar vi kort med generatorbytet och fortsätter med djur och vält på slutet. 

Generatorbyte

Så var det dags för lite mek med 720:in, den här gången var det dags att byta generator. Den hade slutat att ladda som den skulle och det är ju inte särskilt hållbart. Än så länge så räckte spänningen för att kunna gå att köra traktorn med, men ett isobus-redskap skvallrade om att spänningen var för låg och det var den också när man kollade. Den blev genast frikopplade från isobusredskapet. Jag har fått höra att problem med spänningen inte är jättenyttigt för isobusdatorn, vet inte om det stämmer men vi vågade inte chansa. En kraschade isobusdator är nog dyrare än att koppla ifrån redskapet och koppla för en annan traktor. En utbytesgenerator beställdes och vi kunde i ganska lugn och ro byta den i helgen.

Inne i verkstaden för lagning.
Spänningen var sällan över 12 V. Här på bilden pendlar den precis runt 12 V. Vi felsökte till at det var generatorn som behövde bytas. Det skulle kanske gå att bara byta laddningsregulatorn, men jag fick tipset att det bara var att skjuta generatorbytet framåt och det på osäker, men kort framtid. Då kändes det bättre att byta nu när vi kunde planera det istället för sen när det är mer panik och vi kanske inte kan styra tillfälle.

 

Bort med gamla generatorn.

 

Sen flytta över remskivan till den nya.
Dit med den…
och vips så låg vi på över 14 V som det ska vara för att den ska ladda.

Fler kor ut

Igår blev ytterligare en hage färdig för djur, så en av dagens huvudsysselsättningar blev att fylla den med kor och kalvar. Precis som de andra djuren så kördes dessa ut och vi tog korna först och sedan kalvarna. Den här gången behövdes det lite mer pill med djuren i hagen för att allt skulle gå så bra som möjligt. Det var lite kor som vill utforska hagen och förmodligen leta efter sina kalvar, som fortfarande var kvar inne men på väg ut. Det visste ju däremot inte dem, så jag förstår absolut att de letade efter dem. Bra tecken på duktiga kor. Sen så gick allting väldigt bra. Det var dock när att några kor tog eget initiativ och hittade ut ur lagården på egen hand på grund av grindstrul, men det kunde snabbt avstyras.

Fler kor på väg ut.
Motiverade damer i första lasset.
När vi kom hem efter första körda lasset möttes vi av dessa utanför lagården, där skulle de inte vara. De skulle vara kvar inne i lagården tills vi hämtade dem. Men på grund av en strulande grind tog de sig en svängom på backen.
Som tur var så gick det väldigt lätt att få in dem igen.
När några kor fått sina kalvar så tyckte de att de kunde dra vidare och som dem flockdjur kor är så följde de som inte fått sina kalvar utkörda än efter samtidigt som de letade efter sina egna kalvar. Det är ju lite kritiskt att kor och kalvar hittar varandra på en gång och då är det smidigt om korna är på plats när kalvarna kommer. Vi fick alltså försöka stoppa kornas utflykt…
Jag hann precis för dem och kunde stoppa dem vi en smalare passage. Sen vände de snällt om allihop och väntade på resten av kalvarna. En kalv han dock smita ut en snabbis, men den kom snabbt in igen.
Sen kunde alla djuren återförenas på den för oss enkla platsen.
Tillfällig sjöutsikt för djuren.
Hoppas de nu trivs med sitt nya hem,

Vältningen återupptogs

Efter ett uppehåll på vältningen sedan i lördags så gick det idag att börja välta vete igen. Efter lunch var det både varmt och torrt så att det gick att köra igång igen och ytterligare 50 hektar kunde vältas över. Nu är de bara 85 hektar kvar så är vi i mål, en dag med vanligt flyt så är vi alltså klara. Än så länge har inte vetet vuxit ifrån oss heller. I alla fall inte det mesta. Vi har några fläckar med Norin som vi sparade vid höstens omsådd och där vågar vi nu inte välta. Där knäcker vi nog stråna för hårt under axanlagen och risk för att trycka sönder själva axanlaget finns också. I Juliusvetet som vi nu har kvar att välta är stråna fortfarande korta och axanlaget sitter skyddat, så det ska nog tåla vältningen bra.

Vältningen kunde idag återupptas.
Idag dammade det till och med ganska bra om välten.
Julius sått där vi fick köra upp Norinet stod på dagens schema för vältning
Här har vi en Norinplanta. Den har börjat sticka iväg på höjden och axanlaget sitter hög upp. Här finns både stor risk att strået knäcks nedanför axanlaget och då tror jag inte att det skottet repar sig, jag har i alla fall väldigt svårt att tro det. Axanlaget självt sitter också väldigt utsatt här. Jag vet inte hur många skott man råkar skada vid en vältning när vetet kommit så här långt, men det känns som att risken är stor att det är många…
Här har vi en Juliusplanta. Här sitter axanlaget betydligt mer skyddat och stråt är inte så långt så att det känns som att risken för att knäcka stråt under axanlaget finns.
Även om vi vältar i ett gott syfte så kan både traktor och vält vara elaka mot vetet.

Går allt som det ska så borde vältningen kunna återupptas imorgon. Sedan så laddar vi för en helg med barndop och dansuppvisning…