Nu får välten hålla sig undan från vetet…

Efter en helg full med familjemys med bland annat barndop av vårat yngsta barn inkluderat, så var det idag dags att återuppta vältningen av höstvete. Det blev däremot ingen lång aktivitet och den fick avbrytas lite tidigare än planerat, nu har till och med vårat senaste vete kommit för långt för att välta. Vetet blev alltså färdigvältat utan att allt blev vältat. 

Inte för högre skörd.

Vi vältar ju inte vårat vete för att vi tror att det ger oss högre skörd (vi vältar på grund av stenarna). Däremot så tror vi att vi genom att välta vid fel tillfälle kan få lägre skörd, och det vill vi ju absolut inte.. Dagens mål med välten var att de sista 50 hektaren skulle hinnas över, så blev det inte. När jag väl var på plats och kommit igång så bedömde jag att det var alldeles för många skott som kommit för långt och tog för mycket skada vid vältningen, och på det här vetet ska vi vara rädda om varenda litet skott vi har. Det är nämligen vårat sämsta vete för detta år än så länge. Därför är det sista vi vill göra att ge vetet för mycket stryk, och det skulle vi nog ha gjort om vi skulle fortsatt att välta. Det var alldeles för många områden på fälten där vetet kommit längre än snittet på fältet, och det räckte gott för att ställa in vältningen och istället ersätta den med manuellt stenplockning med fyrhjuling.  Det var många plantor där huvudskotten var i stadie 31, men även där plantorna inte kommit så långt så tog de skada. På de sämre områdena så sitter vetet väldigt grunt och då borde man teoretisk kanske kunna trycka fast dem lite med välten, så fungerade det inte i praktiken den här gången. Istället så rev välten upp det löst sittande plantorna. Bara att bita i det sura och åka därifrån utan att vara klar, resten av arealen får plockas manuellt med hjälp av fyrhjulingen..

Välten smyger runt en åkerholme, vilket var den sista sträckan den gjorde på höstvetet för i år.
Jag hittade alldeles för många skott som såg ut så här, första noden en cm från bas och styvt lättskadat strå.
Så här kan ett söndertryckt skott se ut. Det var inte så långt gången, men helt klart demolerat av välten.
Ett av de sämre områden där plantorna sitter grunt och nästan löst.
Tyvärr så hjälpte inte vältningen mot det utan plantorna satt ännu lösare efter välten.

 

Blommande trädor

Istället för att välta så blev det istället ett ryck med att så våra blommande trädor. Vi har några plättar i anslutning till några fält som inte passar så bra för produktionsodling och några av dessa sår vi lite blommor för insekter och fåglarnas skull. På några ställen så ha vi nu sått endast solrosor, där tanken är att de ska finnas för allmänheten att plocka och beskåda. På andra platser sådde vi en blanding med blodklöver, persisk klöver, solrosor, honungsört och bovete, det är mer för insekter och fåglarnas skull. Det hela gick bra och nu hoppas vi att det finns tillräckligt med fukt så att det gror och växer på bra.

Sådd av våra blommande trädor sker med såmaskinen vi förra året köpte för detta ändamål. En HSV.
Innan sådd blev det ett depåstopp i verkstaden.
Med bland annat tillverkning av nya sårör.
Blandningen i maskinen redo för att sås.
Solrosfrö i torr jord…
Ett annat frö (någon slags klöver) som ligger betydligt bättre i fuktigt jord.
Hoppas inte att knäpparlarverna sätter loss att med att kalasa på frön och plantor innan de kommit upp…
Ett område som är trångt och stenigt, passar perfekt för lite blommande träda. Här är det precis sått.
För att vara rädda om den fukt som finns så vältade vi direkt efter sådden. Det hjälper nog dessutom några vilsna frön att hamna mer rätt.
Det fick 724:an äran att välta. 942:an blev lite för klumpig till detta.
Ser bra ut på ytan i alla fall…
Som sagt var för smidighetens skull fick 724:an ta över vältningen när detta skulle vältas.

 

Avslutar detta inlägg med en bild som visar avslutet på årets kalvningssäsong, här är årets sista kalv precis nyanländ. Resultatet i år var att vi nu har 72 kor som har kalvat och dessa har ihop fått 76 levande kalvar. Skönt när de är åt rätt håll men statistiken så här..

 

Jag ljög, den här kvävenollrutan får avsluta dagens inlägg. Det ska bli spännande nu att se vad som händer när kvävupptaget sätter igång på riktigt.

 

Nu väntar sängen och imorgon ska vi på GPS-kurs på Fendts GPS, det blir nog kanonbra. Sov gott!!