Ögonsjuka kalvar

Kor och kalvar är ute på bete och allt borde vara frid och fröjd och det är det nästan. Vi har just nu en liten olustig grej i en av våra hagar, tre kalvar har fått någon slags infektion som har satt sig på deras ögon. Där har den härjat med resultatet att deras syn blivit sämre…. Pink eye verkar härja hos dem

För några veckor sedan

Första fallet kom för några veckor sedan. Det var då en stor och cirka två månader gammal kalv som upptäcktes nedsatt i allmäntillstånd och grå i båda ögonen. Kalven och kon togs genast in och efter rådfrågning sattes behandling in. Tankarna och teorierna började genast att snurra om vad det var. Berodde det på infektion, fysisk skada eller kombination av båda dessa. Kroppen hade i alla fall reagerat med inflammation så någon slags infektion fanns där. Den har svarat bra på behandlingen och allmäntillståndet är bra, men ögonen är fortfarande grå. Den är däremot inte helt blind även om synen är nedsatt. Just nu är den fortfarande inne i sjukbox, men kommer förhoppningsvis snart att få flytta ut i en specialhage.

Kalven som först drabbades var en stor Hereford kalv på två månader.

Lugnt ett tag

Efter att första kalven upptäckts så var vi på helspänn och räknade med att det skulle explodera med Pink eye hos kalvarna och kanske även korna, men det gjorde det inte. Det tog sådär lagom lång tid så att vi hann börja andas ut och tro att faran var över. Då upptäckte jag en ny förra lördagen. Den hade ett öga som börjat gråna, men verkade pigg i övrigt. Hursomhelst så fick den och dennes ko direkt åka djurtransport till sjukbox för behandling och isolering för att inte smitta fler. Den var pigg, men hade feber och ett dåligt öga. Den har nu fått behandling och är nu mycket piggare. Eftersom att det verkar som att vara ett öga blivit drabbat känns det som att den kommer leva ett inte allt för påverkat liv. Sedan var det lugnt igen, i en vecka.. I lördags hittades nästa fall och samma procedur med sjukbox och isolering sattes in. Typiskt, när man tror att faran är över smäller det till…

Efter att ha varit lugnt ett tag så upptäcktes denna kalv. Ser ni att ögat har lite grått i det svarta och att det är lite svullet?
Samma kalv som ovan, men båda ögonen.
Hämtning i hagen av sjuk kalv med dennes ko.

Pink eye

Vad jag förstår så är ”Pink eye” ett vitt begrepp på när nötkreatur får en infektion som leder till inflammation i ögon. Många olika bakterier kan vara orsaken. Det är inte alls kul att ha det och det finns lite frågetecken kring detta nu. Hur många kommer att få det? Vad orsakar det? När kan vi andas ut? Kommer det stanna i den här hagen och gruppen? Hur kommer djuren att påverkas? Ja, det finns en hel del frågor och säkert minst lika många svar. Just nu så inväntar vi provsvar på vad det är för något som härjar i kalvarnas ögon. Hoppas att vi får svaret snart och att det är ett enkelt svar.

Det här är det senaste fallet och ett väldigt tydligt fall. Som tur är så är det peppar, peppar bara ena ögat som är drabbat än så länge.
En bild på första kalvens öga.

Inte kul

Det här var inte kul alls. Först och främst så lider ju de djur som drabbats och det känns ju aldrig bra. Sen så är det ju väldigt kostsamt på flera sätt. Det krävs en massa extra arbetstid för att både kolla extra noga på alla djur hur deras ögon ser ut. Det krävs också arbetstid för behandling av djuren. Vi vet inte heller om djuren kommer att återhämta sig eller behöver avlivas. Sen så även om de klarar att överleva så har de garanterat tappat i tillväxt. Ovissheten med att inte veta hur många som kommer drabbas är med väldigt olustig…

Sjuka djur skapar onödiga problem för allt, friska djur är mycket trevligare för allt..

Öronbrickor

Ett sätt som bland annat Pink eye kan spridas på är med hjälp av flugor. Sen finns det en massa andra grejor som kan spridas med flugor,  de är även allmänt obehag för djuren. Därför så ska vi i år prova med flugbrickor i öronen för att hålla undan flugor. Vi har inte haft det på ett tag, men nu är det dags igen. Det finns många erfarenheter om att det inte hjälper, men vi gör ett försök. Tyvärr hann dessa brickor inte komma innan djuren släpptes ut, utan dök först upp nyligen. Idag inleddes projekt ”märka djuren i hagarna” och först ut var inte helt otippat den gruppen där vi haft fallen med Pink eye. Det tog i stort sett hela dagen att märka den gruppen på 26 kor, 28 kalvar och en avelstjur, men nu är det gjort. Hoppas verkligen att det hjälper eller att de inte behöver hjälpa….

Att flugorna som här sitter i ett förmodligen smittat öga tar med sig smittan vidare, är nog inte så otroligt..
Eftersom att flugbrickorna inte kom i tid så får vi nu jobba hårdare med att sätta dem i alla djurs öron. Här byggs våran fångstfålla och behandlingsburen är på plats.
Lite foder för att locka dem.
Sen blev det en kombination av att locka och mota för att få in djuren i fångstfållan.
Ett gäng djur som väntar på sin tur att få flugbrickor i ett av sina öron.
Kor i väntan på sin tur och en i buren,
Till slut vara alla djuren märkta. Kollar man noga i detta tvillingpars öron så ser man en genomskinlig liten gummilapp. Som med hjälp av lite kemikalier ska hålla undan flugor. Hoppas det fungerar, men att det egentligen inte behövs.

Vild teori?

En grej som förmodligen bara är ett sammanträffande, men ändå värt att ha med i sina funderingar är att det i vintras sköts en blind älgko i den här hagen. Det var då snö och kallt ute och den hade ingen kontakt med våra djur alls så den kan inte ha smittat dem. Däremot så har vi ett gäng kronhjortar som rör sig väldigt nära koflocken, kan dessa på något sätt bära på smittan? Det är bara en väldigt vild teori, men ändå som sagt var något att tänka på. Vad jag har förstått så är Pink eye ändå inte helt ovanligt hos djur på bete så många andra smittokällor finns säkert. Bakterier och basilusker brukar ju vara duktiga på att hitta och trivas där det finns något att smitta och bo i, så femtontusen andra bra anledningar finns säkert. Detta vara bara som en lite parentes.

 

Nu hoppas vi verkligen att vårat antal smittade djur med symptom stannar vid tre, det skulle vara väldigt skönt!

Nyfiken kalv från en annan djurgrupp där inga problem än hittats kan väl få avsluta detta inlägg…