Det blev visst lite full fart…

Från att ha haft planer på en helg av det lite lugnare slaget med lite ”normala” arbetstider så ändrade det sig snabbt i fredags med två telefonsamtal. Det blev istället en helg med ganska så full fart, här kommer rapporten.

Två telefonsamtal

I fredags morse så kändes det som att vi trotts mycket att göra hade ganska så bra koll på allt, men det var ändå lite planer på att jobba i helgen för att hamna ännu bättre till med vissa grejor. Senare under fredagen så ändrade det sig snabbt med två telefonsamtal det var kanonbra telefonsamtal som innebar jobb ute hos kund, men vi fick ändå planera om lite. Det ena var om kvävesgödsling med N-sensorn på blygsamma 500 hektar och det andra om gräskörning på måndag. Hur bra som helst med lite jobb ju! Problemet var bara att hela våran flotta är inställd på annat än att köra vall, fel däck och tillfälligt avmonterade hydraularmar är två exempel  . Det var bara att sätta fart med att ställa om flottan från växtodling till vallkörning, men först så var vi tvungna att bli klara med lite växtodlingssysslor som bland annat N-sensorkörningen och jordbearbetning…

Det blev alltså en helg med ganska så full fart för att hinna med allt. Här kommer bilder från helgen.

Innan 724:an kunde få ledigt från växtodling så var vi tvungna att bli klara med gödsling ute hos kund. Bra fart på fyllningar och bra spridning gjorde att det blev klart tidigt i eftermiddags.
Fin körning i fint vete.
Efter N-sensorkörningen blev det full fart hem för tvätt och byte av hjul från de smala till det ”normala”
N-sensorn gör ingen nytta när vi är ute och kör i vallsvängen, så den åkte av och in bakom lås och bom.
Redo för vall
Även 942:an var tvungen att göra färdigt det den skulle innan vi kunde ställa om. Fara runt i vallsvängen med dubbekmontage känns sådär… Bild från fredagens körning.
Tittar man noga på bilden ovanför denna bilden, så kan nog ett vältränat öga se att det inte är något av våra egna redskap som sitter bakom traktorn. Det är istället denna HE-VA discroller XL som vi demokört.
Den kördes inte bara på ridbanan utan även där vi brottas mot trädan. Mer om detta i ett framtida inlägg, men kan redan nu säga lite snabbt att jag tycker att den gör ett bra jobb där jag körde den.
När alla traktorer var färdiga med sina växtodlingsysslor så blev det dags att plocka fram de maskiner vi ska ha imorgon. Press och två plastare är det vi ska rulla med. Tyvärr var inte allt plug-and-play. Den här plastaren gick sönder direkt….

 

Felet var inte här, men den trasiga givaren kopplades ur här och den nya in. Det som var trasigt var vinkelgivaren till en av armarna.
Pressen plockade fram och fylldes med garn efter att ha servats.
På grund av lite traktorbrist just för tillfället så får 942:an dra pressen. Det var inte planen först, men fungerar det bra så får den kanske stanna framför pressen. Den borde inte vara för klen i alla fall.

Sen lagom när vi stressat färdigt och allt var redo för morgondagens pressning och plastning så visade det sig att slåtterkrossen som skulle slå gått sönder och körningen blir uppskjuten. Typiskt när man stressat genom helgen, men så är det i gamet.

Här kommer bilder på annat som hänt.

Tröskan har nu fått sin vårtvätt och väntar på service inför säsong.
Tittar man noga på den här bilden så ser man att det fattas något…
Typ den här… Cylindern började läcka så vi tog bort den och skickade iväg den för att packas om. Tydligen ska kolvhuvudet sitta något fruktansvärt på dessa så vi passade på att att skicka iväg hela rasket till någon som kan detta.
Sen simsalabim så kunde vi bara smälla dit den lite snabbt och nu är den som ny igen.
På grund av lite väl stressigt väder så börjar nu vårat Juliusvete att sprick upp och axen börjar titta fram… Det är lite för tidigt.. Torkan och värmen bidrar inte direkt till långsam tillväxt och bra skörd…
En del av det som ändå hållit hoppet uppe har varit att det har sagts att det ska vara ganska så kyligt väder ändå.. Nu verkar det däremot inte som att det stämmer. Den här prognosen tycker inte jag ser särskilt kall ut…
Kvällspromenad på några av våra vallar för att kolla läget och besluta om eventuell slåtter. Beslutet blev att vi väntar.
De kalvar som drabbats av pink-eye har nu efter behandling blivit bättre och har fått komma ut i en mindre hage hemma på gården. Då kan vi har bra koll på dem.
Sena söndagskvällen avslutades ungefär här..
Lite tidigare var vi här. Detta var precis efter att jag egentligen skulle ha gått hem. Då ringde en av jägarna som vaktar våra fält i natt och sa att det var lite ej jaktbara djur i vårat vete. Det visade sig vara en grannes djur som tröttnat på sin hage..
Efter lite övningar så hamnade vi här. Förutom de fyra djuren så var här ungefär jättemycket mygg. Tur att det var nyröjt så man fick träning i bena när man gick i alla fall. Nu har djuren flyttat ut från den här skogen och vidare in i en annan på lite mer ökänd ort. Hoppas att de snart hittar dit de ska.
Nattens fältvakter har nu precis efter att ha skrämt bort flera olika grisa0 (på grund av osäkerhet om typ av individ) fält en. Det är tydligen väldigt mycket gris ute på vete nu trotts att det är tidigt. Nu gäller det att ha koll. Skönt med bra folk som ställer upp med att skydda grödorna. Foto: Didrik Bäcklin

Så efter att ha haft planer på att lugnt jobba lite i helgen och även sova ikapp så sitter jag nu här fyra timmar innan väckarklockan ringer för måndagmorgon. Det blev lite fullare fart och lite mer jobb än först planerat, tur att man slipper vara sysslolöss!

Hoppas nu att väderprognosen fått tillfälligt fnatt och att det egentligen är blött och kallare väder som kommer…..