Första gräset i pressen för i år

Jag har sett att det varit ganska så full fart med grässvängen på många håll, men för oss har det varit lugnt fram tills idag. Nu har vi också skördat lite gräs och vi började med lite pressning och plastning åt kund. Vi passade även på att fira det första avklarade vallpasset med en liten punktering..

Vallskörd

Ja, så var det redan dags att ge sig ut för att skörda lite gräs, och i år är ”lite gräs” inte bara ett uttryck, för det verkar som att det är ganska så tunna skördar på många håll. Så var det även där vi körde idag, men det är svårt att jämföra med något för den vallen som skördades idag skördades inte för den höga skördens skull utan för framtida potential och kvalitet. Hursomhelst så var som sagt var körning åt kund på tapeten idag och vi begav oss till grannkommunen för att köra lite. Vi hade blivit förvarnade om att det inte var mycket gräs och att vi nog inte behövde två plastare bakom pressen idag. Vi trodde absolut på förvarningen, men åkte ändå med två plastare. Inte för att vi var rädda för att halka efter utan för att det var ett utomordentligt bra tillfälle att få prova alla grejor på riktigt. För trotts att allt fungerat när vi provkört hemma på backen, så är det inte alls som att köra på riktigt. Nu däremot så har allt provkörts på riktigt och det känns lite säkrare att luta sig mot det när allt väl drar igång på riktigt. Så nu är alltså vallskörden igång, men jag tror att vi nu får en liten paus innan det drar igång igen…

Nu har jag och Carl lastat taggarna (våra plasthållare fram) för första gången i år.
SÅ här kan det se ut i pappers korgen på taggen när man drar igång för året. Här är rester från förra året. En slö kniv, tre golfbollar, växtrester, plast- och garnrester samt fimpen efter någon slaggs tuggummicigarett. Cigaretten är jag oskyldig till, men resten är nog sådan jag lagt där…
Pressen snurrar igång för första gången i år.
Plastaren redo för att plasta första balen så fort den fälts ut.
Pulskoll när vi drar igång för att kolla så man inte är för nervös. 79 får duga direkt efter montering av plastrullar.
Första balen på väg att få sitt skydd och sin konservring.
Med helt ren press kan första lösa balen sprättas för ompressning direkt.
Sen var allt i full gång…

 

Det var inte jättetjocka strängar, men återigen det var inte volymen som var målet idag.
Frontpackaren kändes som en onödig utrustning idag. De var de ändå hjulen som inte gick varma idag.
Pressen äter gräs
En snart vanlig syn för mina ögon.
Balarna hamnade smidigt på vändtegen, tyvärr bara åt fel håll…
Här kastas balar för glatta livet av på vändtegen av pressen.
Carl byter rutinerat plast som om han inte ens haft vinteruppehåll…
Sen var det helt plötsligt färdigt och årets första 40 hektar var skördade. Balmängden är topphemligt, men som ni ser gick det inte att hoppa mellan dem. Skulle jag fått gissa på hur många balar det skulle bli idag så skulle jag gissat på 178, det skulle i så fall sen visa sig vara 58 för mycket…

Punktering

Att dagens vallpass gått helt felfritt utan trasor firades med pyspunka på en av plastartraktorerna. Typiskt obra, men lite pyspunka brukar ju inte vara världens katastrof och har man tur så går ju traktorn att köra till och med en längre sträcka. Så var det inte idag, pyspunkat pyste för mycket för att vi skulle våga köra de 62 km som vi hade hem. Vi fyllde på med luft och körde på plan B, flytta oss till ett bättre ställe än mitt på ett fält men mycket närmare än hemma. Sen var det bara att ge sig hem och kolla efter reservhjul som vi trodde vi hade, det hade vi. Det är inte original utan till en gammal Tive gödningsspridare, men de passade bra. De såg i alla fall till så att vi fick hem traktorn till vår egen maskinhall och det är ju alltid skönt. Det som är mest typiskt med detta är att vi beställt nya framdäck till denna traktorn och att vi planerat att byta igår, men det glömdes bort i all annan stress. Det fick vi ta konsekvenserna för idag när vi på (förmodligen) grund av slitna däck fick punka… Som tur var så gick allt bra ingen körning påverkades, det blev bara lite extra arbete.

När sista balen plastades så upptäcktes det att ena däcket saknade lite luft. Det var punka helt enkelt.
Det blev att åka hem och hämta reservhjulen och lite verktyg.
Sen byte av båda framhjulen.
Dubbelverkande hydraularmar med servicefunktion för uppallning är verkligen guld värt, särskilt i sådana här situationer. Bara in med pallbockarna, knappa lite i datorn och hissa. Snabbare och säkrare än domkraft för att hissa.

 

Två slitna framdäck på väg hem, imorgon får de åka till däckverkstaden och bytas ut mot nya.
Sådär, nu har vi nästan en grön traktor med gula fälgar… Skönt att vi hade hjul som passade direkt, det är alltid skönt att kunna fixa sådant här direkt tycker jag.

Sammanfattningsvis så tycker jag att detta var en bra dag trott tunt med balar och punktering. Nu fick vi dels provköra grejorna på riktigt och sen så blir äntligen däcken bytta utan att vi kommer glömma bort det.