Efter att ha velat lite så satte vi hövändaren i gräset

I år vill vi precis som vanligt ha ganska så torrt foder och det känns ju just nu inte som ett problem med det vädret som vi har. Varmt och blåsigt var det idag och det brukar ju vara två bra faktorer för att torka gräs på slag. Dessutom är det inte så mycket gräs och det är också en faktor som påverkar till det positiva för i alla fall torkningens skull. För att ge det en extra skjuts i torkningen så vände vi idag dessutom ut strängarna.

Vända runt det

Det var egentligen inte riktigt säkert huruvida vi skulle sätta hövändaren i gräset idag eller inte. Igår så kändes det som att det inte skulle göras, men idag så blev det lite mer veligt efter morgonrundan på fälten. Det vi tog ställning till var huruvida det skulle torka upp bra utan att vända i det/sprida ut strängarna eller inte. Det är ju som sagt var tunt med gräs och kanonförutsättningar för att gräset ska torka. Frågan är då om det är värt att lägga resurser på att sprida ut det med hövändaren. Sidokrossarna hade ju ändå bredspridit så det var ju redan utspritt. Problemet var den där rackarns strängen efter frontkrossen, den läggs ihop för att inte köras ner av traktorn och då blir den lite mer kompakt. Risken då trotts bra torkväder är att gräset i boten inte riktigt torkar lika bra som det andra. Det går ju kanske att snurra runt när man strängar, men inte säkert att det stämmer överallt. Beslutet blev till slut att vi valde att sätta hövändaren i det och sprida ut gräset lite extra, vi vill ju ändå ha så bra och jämt foder som möjligt. Då kan det vara skönt att slippa surtussar i balarna.

Gräs slaget igår och bilden togs i morse.
Problemet är som sagt var den här rackarns mittensträngen. Den blir kompakt och erfarenheten säger att trotts bra torkväder blir det inte riktigt torrt i botten.
Grönt gräs som ännu ej vissnat. Detta vill vi har torrt till imorgon när vi ska pressa det.
Bitvis är det en del gräs
och blöta skuggsidor
Vända ut det fick alltså bli alternativet vi valde.
Skuggsidor först
Full sprätt på gräset för att kasta runt det

 

Snedställning av vändaren för att kasta gräset inåt och inte ut i diket.
Upp med allt gräs
Hövändaren är inköpt för att passa bra efter våran slåtterkross och det kan man nog säga att den gör.
När man drar ihop yttre strängplåtarna på bakkrossarna får spridaren tag på gräset bra.
Nästan färskt och nyutspritt gräs
Det är inte tjockt överallt, men nu finns extra bra förutsättningar för torrt och jämnt foder.
På väg hem efter avslutat pass.
Parkering på väg

Så nu är nästan allt gräs utvänt. Det är bara där det var absolut jättetunt eller vildsvinsbök som lämnades. Där det var torrt för att det inte behövdes vändas och där det var vildsvinsbök för att risken för jordinblandning blir för stor.

Dagen avslutades sedan med fälvandring i fältvandringsgruppen led av Johan Lagerholm. Intressanta och trevliga tillställningar helt klart!

Det känns som att det blev mycket bilder och lite text idag… Hoppas det inte gör något, någon annan gång blir det säkert tvärtom… Imorgon pressar vi ihop gräset, hoppas det blir en glad överraskning gällande mängd…