Första delen av första skörden avklarad med rekordlåg avkastning

Idag var det dags att bunta ihop och plasta in det gräs vi slagit. Det blev rekord åt helt fel håll gällande mängd, men nu är det i alla fall gjort och det blev ett kanonfint foder. 

Det vanliga

Dagens skördeprocedur rullade på ungefär som vanligt. Bernt kom och strängade ihop gräset, farsan pressade, Carl plastade och jag plockade ihop balarna till fältkant. På det sättet klarade vi av de sista skördemomenten på dessa fält idag, med undantag för hemkörningen av balarna. Vi kan ändå hursomhelst slappna av för nu är fodret räddat och balarna undankörda från fälten. Köra hem balarna kan vi sedan göra i lugn och ro när det passar bra. Jag tycker det är väldigt skönt att få bort balarna på en gång från fälten, då slipper man ha det momentet kvar tills det blir mer stressigt.. Ett undantag från det vanliga idag var att Bernt hade sina stora fyrarotoriga strängare, det hör verkligen inte till vanligheterna vid första skörden.

Bilder från dagen:

Bernt strängar som vanligt med stadig hand.

Efter att ha kört ihop vad jag tror är straxt under 12 meter (kan ha fel) så blev det i alla fall en sträng att följa med pressen.
Sen kom pressen. Receptet på balarna idag var så snittade som möjligt och 160 långa.
Sen kom plastaren

Sen kom jag och plockade ihop balarna.
De hamnade direkt i fältkant.
Luftigt mellan balarna för lätt framtida lastning.
Färdigt i väntan på hemtransport.

 

Dagens skörd

Som jag nämnde så var detta rekordskörd för oss åt helt fel håll gällande skördad mängd. Jag vill inte gnälla eller skrämmas, men skörden var faktiskt inte alls så bra. Som Bernt som strängar hos oss sa: ”Det här är det tunnaste jag någonsin strängat hos er, alla skördar inkluderat”. Vi kan jämföra den här första skörden med 2018, då tog vi den 3 juni en första skörd på 3303 kg ts/ha och idag hamnade den på 1567 kg TS/ha. Detta var inte så roligt alls, men som tur är så sitter vi inte riktigt i sjön. Vi har fortfarande gott om foder i lager och det känns tryggt, men lite mer mängd skulle ändå inte sitta fel.. Vad detta beror på är nog flera orsaker, det lättaste är nog att skylla på rådande torka och värme, men det ska nog inte ta allt ansvar för detta. Även om det kanske kan vara de största faktorerna. Detta kan vi spekulera mer om en annan gång kanske, men viltet ska också ta en stor del av ansvaret. Det är mycket av dessa vallar som blivit utsatta för både vildsvin och hjortar. Vi snålgödslade även dessa vallar förra året, men skördade dem och det är klart att det påverkar också. Däremot så kan vi i alla fall vara nöjda med att ha skördat kanonfoder till våra djur som ska äta för att växa. Detta kommer de både gilla att äta och växa på.

Tabell på dagens skörd. 5,5 balar i snitt blev det, men den intressantare siffran på kr ts/ha i snitt blev 1658,6 kg.

Balarna blev hursomhelst fina med fint foder i sig.
Fint snittad timotej och klöver för djur som växer.

Avslutar med jämförelsebilder:

Det här var 2018, dessa strängar är strängade med en tvårotorig strängare, gissar på en arbetssbredd på straxt under 9 meter.
Bild från idag
också bild från idag. De som är från idag är strängade med en ca tre meter bredare strängare.

Nu är ingen av dessa bilder tagna med syfte att visa skillnaden, men jag tycker ändå att den syns tydligt. Det är mindre gräs nu än 2018.

Så var det med detta, nu hoppas vi på regn så att bland annat återväxten kan sätta fart.