Sädesbladdbaggen är på besök

Det finns gott om olika organismer som vill kalasa på det vi odlar. Just nu har vi en av dem i vetet som vi inte brukar ha i denna mängden. De gynnas av torrt och varmt väder så det kanske inte är så konstigt att vi hittar fler än vi brukar. Det är sädesbladdbaggen som kommit på besök i lite väl högt antal eller rättare sagt dess larver…

Sädesbladdbagge

Jag tänker att det inte kanske inte är så vettigt att jag sitter här och hittar på om den här insekten utan kör istället på en länk till lite närmare-källan information. Här kommer länk https://fou.jordbruksverket.se/vxinfo/mobil/answer_skade.php?ogras_id=0463 .

 

Hittar den i fälten

Efter att ha gjort ett besök ute i fält i letan efter annat så hittade vi något som för mig är främmande och det var just den här krabaten Sädesbladdbaggen. Det som gjorde att det uppmärksammades var att det var så stora mängder utav den och det har jag inte sett tidigare. Farsan hade däremot koll och visste vad det var, det hade tydligen varit stora angrepp torråret 1992. Något lite spännande är att för någon vecka sedan la jag upp en bild på något som satt på ett blad  utan att veta vad det var, nu vet jag. Det var nog ett ägg från sädesbladbaggen skulle jag säga om jag fick gissa idag .Det är ju vanligt att hitta dessa i fält, men inte i så stora mängder så att tröskelvärde för bekämpning uppnås. Nu börjar det ändå faktiskt närma sig tröskelvärde. Just nu bedömer jag att vi har larver (de som gör skadan) på cirka 30-40 % av stråna och eftersom att larver i 50% av stråna är bekämpingströskel så är det inte dags än. Förhoppningsvis blir det aldrig dag, men vi håller koll nu. De gillar ju som sagt var varmt och torrt väder vilket verkligen gynnar äggens kläckning och larvernas utveckling. Som sagt var vi håller nu koll och ser vart vi hamnar, enligt litteraturen kan det gå fort..

Här har vi den lilla gynnaren som fullvuxen insekt.
Där har vi den som ägg.
Tror att detta är tidigt larvstadie, men svårt att se….
lite större larv
En lite större larv här poserande på rygg bredvid sina skador.
Ännu större larv
De blir rätt så stora faktiskt.
Hungrig larv framifrån
Här är något som jag hittade i ett faktablad om växtskydd från SLU. Man kan förstå att de upptäcks i större mängder när det är varmt och att de kan öka i antal fort.
om jag inte är ute och cyklar så är detta samma art men i lite olika storlek. Men kollar man tabellen här ovan förstår man att den lilla snart är stor.
Vi vill skydda vetet så gott vi kan mot allt som går, men vi ska inte göra dumt. Därför så inväntar vi nu och ser om bekämpnings tröskel uppnås eller inte.

Det var det om detta.. nu får vi se vad som händer. Eftersom att det inte är ett vanligt förekommande problem så verkar det saknas erfarenhet om detta. Vi får lugnt lite på litteraturen och de rekommendationer som finns.

Här finns även något djur som lagt ägg. Vet inte vad det är för djur, men misstänker att vi inte behöver vara oroliga.. Även om jag måste erkänna att äggen ligger i ett mönster som påminner lite om ondska….

 

För övrigt

För övrigt så är det full fart just nu med mest fokus på vallskörande ute hos kunder. Det är just nu inbokat körning nu ända fram till och med fredag. Skönt att det finns att göra.

Kvällen avslutades med att koppla på krossarna på 942:an
För att sedan blåsa rent allt, imorgon väntar slåtter hos kund.
En bild på världens vackraste växt får avsluta detta inlägg. Här är Norinvete i vårat försök som blommar. Helt klart världens vackraste blomma.