Valltema i fokus

Den här veckan har nästan uteslutande handlat om temat vall. Det har varit skörd av vall och vallmaskiner i fokus med full fart på utekörning hos kunder och genomgång av våran äldsta press.

Här kommer en rapport på lite vad som hänt och som jag gör ibland så rapporterar jag bilder tänker jag, här är ett axplock på vad som hänt:

Det har slagits och vänts ut foder.
Press och plastare har rullat en hel del den här veckan på lite olika håll.
Parallellt med allt körande så har genomgång med åtgärder på våran äldre press varit prioriterat.
En av grejorna som gått igenom och fixats är centralsmörjningen. Centralsmörjning är ju guld värd, men bara så länge den fungerar. Fungerar den inte är den till och med mindre värd än inget. För räknar man med att den fungerar och den inte gör det blir det inte smort ordentligt, med trasor och onödigt slitage som följd. Hade man då haft manuell smörjning hade det i alla fall blivit smort, även om det varit jobbigare. Så detta måste fungera och noggrann genomgång behövdes. Här läcker en slang till en knytare avskavd av gransträckararmen.
Det som läckte var ledningen till garnskivans lagring.
För att se så att det inte är blockerat eller något annat strul brukar jag sätta en nippel direkt på och prova smörja. Här var det inga problem, bara dit med ny slang och nya anslutningar så var det rock´n roll igen.
Här inne hade vi också problem, som nu är åtgärdat.
Kollade man sen under pressen fanns med åtgärder att göra av annan typ.
Upp med traktorn för att få mer utrymme när man ligger under pressen.
Åtgärd ett var två krokiga stag. De rätades och är nu som nya.
Sen var det dags för nästa åtgärd och det var att kolla så att alla sprintar till knivarna satt som de skulle. De gjorde det inte. Eller sprintarna satt där de skulle, men inte låsningen. Låsningen består här av en låsring. Som markerat på bilden så fattades det några stycken.
Nu är det åtgärdat och det sitter låsring med bricka på alla. Den här lösningen är olika på våra två pressar och just här leder den äldre över den nya. På den nya sitter saxpinnar istället och de både håller sämre och är värre att sätta dit. Från och med nu kommer de bytas ut på den nya mot den äldre varianten vartefter de går sönder.
För att veta huruvida det blir några mer insatser på vetet i närtid blev det i morse en grödrunda. Detta för att veta om vi kan ta av radodlingshjulen av den sista traktorn. Resultatet blev att vi inte kan se några insatser som kräver körning i vetet i närtid.
Det fanns en hel del stora exemplar av sädesbladdbaggens larver i fälten, men i det stora hela var det inte så många.
Eftersom att insatser i växande gröda verkar långt bort så  rullades 720:in in i verkstaden för att få lite mer normala däck som passar vallkörning och för att få tillbaka sina hydraularmar ifall att de behövs.
Hydraularmar på plats
Hydraularmar och rätt hjul på plats.
Mycket tid går åt till att torka och städa undan verktyg….
Vi hann även med lite punktering igen.
Sen blev det återigen fokus på körning. Den här gången med 720:in framför pressen och den äldre av våra pressar bakom 720:in.
Bernt strängade för dagens körning.
Första gräset i pressen på två år.
Men den åt som den skulle
och gjorde balar som den skulle.
Full fart i fint gräs.

snart passerat 73 000 balar och fortfarande som i nyskick. Skönt med kvailitetsmaskiner.
Dagen till ära så introducerades en ny förare i en av plastarna. Här är Erik Moberg, han hade aldrig kört traktor på riktigt innan idag, men efter bara tio minuter märktes inte det alls.
Erik kommer fungera som lite backup, och det är ju hur bra som helst. Det brukar behövas.
Pressning in i solnedgången.
Jag avslutar med en ganska så trevlig bild. Det här var väderprognosen sista jag såg den. Stämmer nu denna så kan vi nog faktiska kallade det för riktigt miljonregn för det kan nog mycket väl vara en miljon som regnar från himlen då i form av skördeökande regn. Hoppas nu att detta stämmer. Over and out!