Tomt på djur

Snart är det midsommar och ett av våra årsmål är att som djurproduktionen ser ut just nu så ska våra djurstallar var tomma till midsommar. Det målet verkar vi nu kunna uppfylla om inget jättekonstigt händer för idag åkte de sista djuren som varit inne på slakt.

Skönt med tomma stallar

I morse så kom slaktbilen och de av våra djur som ska åka på slakt gjorde det. Det innebär nu att vi för tillfället har helt tomt på djur inomhus, hur skönt som helst på flera sätt. Det innebär dels att djuren nu kommit iväg tills in slutdestination på SCAN i Linköping och att vi då är av med risken att ha slaktfärdiga djur gå och vänta. Sen är det ju väldigt skönt att kunna lägga allt fokus på att enbart kolla djuren på bete och inte även kolla dem som är inne, det blir en liten lättning av arbetsbörda. Sen så försvinner en del arbetsmoment som fodring, skrap och strö, och det är ju något som både kostat tid och resurser. En till bra sak är att vi nu har möjlighet att gödsla ur stallarna när det passar bra . Det finns alltså gott om bra saker som gör att det nu är skönt med tomma stallar. Nu kommer stallarna att vara tomma till någon gång i augusti en regnig dag om jag sitter här och gissar, då är det dags att plocka in tjurkalvarna.

Slaktbilen på besök och här går första gänget tjurar på.
För att underlätta lastning och öka säkerheten har vi en grind till hjälp att trycker lite med och säkra upp för att djuren vänder bakåt.
För det mesta går det väldigt bra. Att se djuren lugnt gå på är lite avslappning varje gång det går bra.
Sen ska de gå vidare in i släpet och i detta fall över till bilen via en landgång mellan bil och släp. Det är väldigt skönt med rutinerat och duktigt folk som kör, det underlättar fruktansvärt.
På väg från släp till bil.
Det hela gick bra och 06:30 hade vi lastat 17 slakttjurar, 8 hondjur och 2 avelstjurar.
Nu ekar avdelningarna tomma. Hoppas att det förblir så tills senare i höst. Det som skulle kunna ändra på det är om dessa måste användas som sjukboxar, men det hoppas vi verkligen att vi slipper.
När det var tomt på djur var det dags för säsongens sista skrapning av skrapgången.
Sen tvättades de skopor som vi använt för att skrapa med.
Förhoppningen är att om vi tvättar skoporna på en gång så ska vi spara dem från lite rost.
Nu få skrapgångarna agera lite maskinhall så länge…

Så nu är det så tomt på djur inne som det kan bli och det känns helt klart skönt.