Gödslar vallarna innan prognostiserat regn

Väderapparna har nu på sista dagarna gått ganska så varma och det har varit på grund utav det regn som funnits hos oss på söndag i väderprognoserna. Det är efterlängtat och kommer det så är det absolut pengar som regnar. Nu när vi närmat oss och det faktiskt verkar som det kan bli något så satte vi fart med att gödsla vallarna och hoppas på bra återväxt. 

Vallgödsling

Efter att ha tagit våran första skörd på en del av vår vallareal så var det dags för nästa beslut gällande dem. Det har än så länge varit att vi väntar och ser vad som händer. En ganska så väldigt låg första skörd och därför förmodligen en hel del oupptaget kväve kvar sen första gödslingen hop med väldigt torrt väder har gjort att vi än så länge inte velat gödsla dessa vallar. Kväve gör ingen nytta i påsen, men absolut inte ute på torra fält heller. Nu verkar det ju däremot som att vi med hyffsad säkerhet ska få några mm regn inom en snar framtid (ska börja om cirka 3 timmar), så då passar vi nu på att gödsla vallarna. Slår allt in rätt med vädret så borde vi på så sätt kunna få en bra andraskörd. För att få så bra effekt som möjligt av denna gödsling, även om det kommer blygsamma mängder vatten, så körde vi denna givan i form av kalksalpeter. Det blev nu denna sväng ytterligare 60 kg N/ha utspritt och givan inför första skörd var 67,5 kg N/ha. Nu har vi nog gjort vad vi kunnat, nu får vädrets makter sköta resten..

Här på vilden syns närmast kvävenollrutan. Den syns, men det är ingen hejdundrans jätteskillnad. Det gör att man nog med ganska så stor säkerhet kan misstänkta att en hel del kväve finns kvar i marken. Det var inte kväve som begränsade skördemängden denna gången, utan mer troligt tillgången på vatten.

 

Vallarna är än så länge i gott skick och har inte vissnat, utan faktiskt grönskat på sig lite. Därför har vi goda förhoppningar inför andraskörden om det nu kommer regn i bra mängd.
Efter mycket funderingar så fick idag gödningsspridaren komma fram i dagsljuset för lite arbetet igen.
400 kg kalksalpeter fick idag bli receptet. Det var längesedan våran spridare spred det, men det verkar som den kom ihåg hur man gör..
Här gör kalksalpetern ingen nytta, men ingen skada heller.. Nu var det ändå dags för ett försök med att få ut 15 av dessa säckar på de skördade vallarna.
Receptet på skärmen.
Mer kväve i spridaren,
Otroligt skönt att vi tog bort balarna på en gång annars hade de nog legat kvar här lite upplåsta och därför  inte plockningsbara. Då hade det inte gått att sprida gödningen, även om det var glest mellan balarna… Foto: Jan Larsson
Kalsalpetern har bott hos oss ett tag nu. Faktiskt ända sedan halva vetets giva var kalksalpeter som standard hos oss. Kalksalpeter är hur som helst väldigt bra att ha en viss mängde hemma ifall situationer som denna dyker upp när snabbt kväve är önskvärt.
Nollruta anlades så att vi kan se om denna gödslingen gör någon nytta…. här plockas presenningen in.
Stämmer väderprognosen så har dessa korn smält imorgon kväll och kan snart komma grödan till godo. Nu har vi i alla fall gjort så gott vi kan för denna gången, nu är resten upp till vädret.
Tvättad igen och kanske färdig för denna säsong…

Bromsen i på vetet

När det kommer till höstvetet så har vi däremot kommit fram till att vi nu är färdiggödslade för i år. Det är just nu inte tillsatt kväve som kommer stoppa skörden utan om vetet kommer åt det eller inte, samt hur stressat det kommer vara med mognaden. Så utan att veta det var vi färdiggödslade redan på runda tre i år. Det innebär att allt vårat vete nu fått 180 kg N tillfört i år i snitt per hektar. Det ihop med våra markleverenser ska räcka till åtminstone 8 000 kg brödvete/ hektar och där vi har större markleverenser finns förstås mer kväve. Just nu känns det som att vi får vara väldigt glada om vi kommer upp i 8 000 kg vete/hektar, så 180 kg tillsatt N/ha får räcka gott. Planen var att göra en justerad slutgiva beroende på skördepotential och markleverenser, men det känns som sagt var inte så aktuellt just nu… Men den som lever får se, det kanske blir kanonväxarväder för vetet nu och axen och kärnorna matar som aldrig förr… Just nu känns det i alla fall inte som att vi gödslat för lite…

Det är nu rejält torrt på fälten och på torra platser har vetet torkat ner. Det är alldeles för mycket döda fläckar för att det ska bli hög skörd…
Ifall man blir sugen på att ge sig ut att gödsla är det bra att titta lite på dessa bilder…

På den här bilden finns en grej som jag tycker är lite extra intressant….
Det är det som här är inringat med blått
och här markerat med flaggor, ser ni det?
Här är det markerat med rätt. Det är den maxrutan som vi la ut 24 dagar innan resten av fältet fick sin första giva och vi tyckte att det var tjänligt. Maxrutan har fått 50 kgN/ha mer än resten av fältet. Finns lite tankar om detta förstås, men att det tagit upp mer kväve är definitivt.

Nu får det räcka för idag. Vi har nog nu lyckats göra så mycket vi kan för stunden, nu får vädret sköta resten ett tag. Kommer nu ett bra regn så kommer det påverka hela vårat samhälle på ett positivt sätt och inte bara oss gnälliga bönder, men det är en annan historia….