Härlig midsommarhelg

Så har det varit midsommar igen. Det är en väldigt trevlig högtid tycker jag, men hur jag får fira den brukar vara väldigt osäkert. Vi är ju lite aktiva inom hästfoderproduktion och det är ju så att i dessa delvis väderstyrda produktioner så får man gladligen anpassa sig och det kan ju gå fort i besluten. Midsommarhelgen firades den här gången helt hemma med familjen och idag fick det bli ett litet inslag av arbete…

Osäker högtid

Som jag nämnde här ovan så är det väldigt osäkert hur jag får chansen att fira midsommar, ibland blir det i traktorn och ibland på annat håll. Det som kan vara aktuellt eller inte är hästfoderproduktion åt Hästkraft i Sverige AB, där vi är med och kör med en press och två plastare. Här är vi rakt igenom entreprenörer och följer bara de order vi får om hur och när vi ska köra. Huruvida vi ska köra eller inte beror mycket på väder både på kort och lång sikt, framåt och bakåt i tiden, men en sak är i alla fall säker och det är att går det att köra så körs det. Inget konstigt med det alls tycker jag, man ska inte missa sina chanser det är inte säkert att de kommer tillbaka. Eftersom att det är så väder och års beroende så går det helt enkelt inte att veta förens i stort sett på självaste midsommarafton. Därför så blir just midsommar som högtid väldigt svårt för mig att planera. Man vill ju inte lova bort sig eller ordna till något som måste avbokas i sista stund, därför så tas denna helgen lite som den kommer. I år så blev det ingen körning och vi hade faktiskt lyckats få till en plan ifall jag skulle vara ledig, det skulle bli besök hos goda vänner. Tyvärr så tajmade våran 6 månaders son in lite hög feber till detta, så våra planer blev ändå ändrade… Typiskt, men vi hade en kanondag i alla fall med 100 % familjeumgänge, det är inte alls dumt. Så en osäker högtid att planera, men ger man sig in i leken så får man leken tåla.

Midsommar bjöd förutom på god mat och Pepsi max på lite fiske. Här hänger våra två äldsta barn med farfar.
Vi lyckades även få till årets första dopp utomhus.

Midsommar blev alltså som en liten minisemester, inte alls så dumt. Jättehärligt att få tanka lite energi.

Avbrott

Så idag kom den hastiga ändringen av tillvaron. Vi hade räknat med att våra körning åt Hästkraft skulle komma igång tidigast imorgon eftermiddag och kanske till och med senare, även om vi var fullt medvetna om att det kunde komma igång tidigare. Planeringen från vår sida var i alla fall att om vallkörning inte skulle bli aktuellt så skulle vi fortsätta med att gödsla ut djupströbäddar. Därför så var maskinflottan fortfarande inställd på att köra skit. Det blev alltså lite att fixa med när vi i förmiddags fick ett telefonsamtal om att det kan bli tidig start imorgon. Det var bara att avbryta den lediga dagen och börja med att ställa om och förbereda maskinerna för pressning och plastning imorgon istället för utgödsling. Vi var som sagt var medvetna om att detta kunde ske så det kom inte som en blixt från klar himmel. Nu är alla maskiner som vi ska ha med i häsfoderproduktionen kopplade och servade en sista gång innan det drar igång. De är även flyttade närmare den plats där det ska köras imorgon så att vi blir lite mer flexibla. Hur man än vrider och vänder på det så går 6,2 mil snabbare att åka med en bil än tre traktorer…

Efter att ha lyckats tömma en lagård på djupströbädd och ha snyggat till lite utanför så blir det nu ett litet avbrott i den här verksamheten. Nu ska här köras hästfoder i toppklass istället.
Kärrorna kopplades av.
Traktorerna blåstes av och servades.
Rena kylare brukar inte vara så dumt när man ska in i varma och dammiga miljöer. Vi har än så länge inte haft problem med några varma Fendtar och vill helst inte börja med det nu heller…
Bort med damm.
Pressen kopplas på
Plastaren smörjdes med fördel i skuggan idag.
Där inne bakom 942:an gömmer sig pressen och får sig en ordentlig service
Nu står maskinerna parkerade på hemlig ort redo för morgondagens prövningar.

Så det var ungefär min midsommarhelg, en härligt helg med familjen som avslutades med lite jobb.