Förberedelserna inför skörd är igång

Trotts att det inte går riktigt så fort med mognaden av våra ettåriga grödor som vi ett tag befarade, så närmar sig skörden. Exakt hur långt bort den är är svårt att säga, just nu känns det inte som att vi är igång förens i Augusti. Det kan dock ändra sig och vädret kommer helt klart att vara med att påverka. När det än bli så behöver vi och maskinerna vara redo. Därför är nu förberedelserna i full gång och en av förberedelserna är att jag nu ska ha semester, men vi börjar ändå med maskinerna tycker jag.

Kärrorna

För några veckor sedan så blev tröskan redo för säsongen, men den är ju inget värd om inte det som gör att tröskan kan rulla rullar. Då blir den ändå stillastående hur välservad den än är. Kärrorna är en rätt så central del i skördandet av spannmål för våran del, stannar de så stannar tröskan och då stannar ju hela skörden med allt vad det innebär. Kärrorna har nu alltså förberetts för skörd 2023. Man tänker kanske att kärror är relativt underhållsfria och de är de kanske som oftast, nu är det däremot inte som oftast utan nu behöver de lite mer kärlek än vanligt. Det börjar bli till åren nu så förutom de vanliga förberedelserna inför skörd med att sätta på hydrauliska taken, smörja och kolla över hjul så behövs det faktiskt lite rostlagning, i alla fall på den ena. Det är den lilla som nu går in på sin 16:onde säsong. Den stora verkar ha klarat sig bra än så länge, men ett bra vinterjobb kan vara att ge sig på den med lite färg, nytt lim i fogarna och kanske lite svets. Vi får se om vi hittar något mer på dem, men annars så verkar de nu rätt så startklara. Det ska bara målas lite rött på den lilla så är de redo.

Första steget var att montera dit de hydrauliska taken.
Fruktansvärt smidigt. Både tid och pengar tjänas in på detta.
Nu när vi fått in snittsen går detta väldigt bra. Det tar cirka två timmar att lägga på taken på våra två kärror.
Tyvärr är det inte alltid bara inte… Ibland krävs lite extra insatser. Som här till exempel. Allting är gängat direkt i kärran och det är inte dundertjockt material överallt så gängorna ger sig lätt. Här gängas m 10 hål upp till m 12.
Nästa steg var att smörja och kolla över allt. Här smörjer Carl den stora.
Vid kollen kunde det bland annat konstateras att det var pyspunka på ett däck.
Skönt att det upptäcktes så att det kunde åtgärdas nu i god tid innan skörden.
Den lilla kärran fick sig ett besök i verkstaden efter smörjning och genomgång.
Den visade sig vara väldigt rutten på några ställen.
Så den fick det bli lite rostlagning på.
Plåt med list på väg att fixeras för att svetsas. Det är bara 3 mm tjock plåt i dessa så jag la list runt för att det skulle vara mer material att svetsa i. 
Det påminner lite om tid man åkte A-traktor, svetsa försiktigt för att inte bränna håll på plåten…
Bortskämt skönt att kunna komma åt från båda sidor.
Till slut var den lagad där det behövs, men det finns mer att ge sig på sen i vinter, helt klart.
Även stora fik sig lite extra kärlek. Här har fogen som hindrar vatten från att tränga in där plåten är skarvad försvunnit. Då rinner det in vatten där som blir stående och det blir inte alls bra. NU är det pålagt ny fog, hoppas det håller.

Fler saker som förberetts

Något annat som är viktigt för att våran skörd ska flyta bra är att torken fungerar som den ska. Nu är service av den och spannmålsanläggningen igång. Här går Janne igenom pannan.
När fälten är skördade så brukar vi försöka städa rent runt dem. Därför åkte nu kedjeröjaren på Valtran.
Det var inte bara inte, eftersom att jag bytte kontakt på kranarmen i vintras. Så var det inte bara plug and play. Detta är Original kontakten till kranen, men den delen som sitter på traktorn. Den duger just bara till kranarmen….
En Isobus kontakt är mer standar och innehåller dessutom samma ström alternativ som den andra kontakten. Nu såg vi dessutom till så att valtran får möjlighet att köra Isobus-redskap

Semester

Det var det om maskinerna, nu avslutar det här inlägget med andra förberedelser som kanske är mycket viktigare än alla dessa ovan nämnda grejor. Utan oss går inget av det som måste göras i skörd och vi är inte alltid bara att laga när vi går sönder. Därför så måste man ta hand om sig själv och det ska jag nu göra. Nu ska här firas semester en vecka och då ska jag ladda alla batterier jag kan genom att umgås med min familj. Så full fart in i semestern så ser vi vad som händer.