Dikesrensning

Trotts många nackdelar med torka så finns det vissa fördelar som man kan utnyttja. En av dessa fördelar på vissa platser är att det är just torrt, till exempel utmed ett dike. Nu utnyttjar vi de torra förhalandena för att rensa lite diken som det verkligen var dags att rensa.

Bortglömda diken

Jag ska börja med att erkänna att dessa diken varit lite bortglömda för dikesvård i mina ögon. Pinsamt jag vet, men de har alltid fungerat eller i alla fall hyffsat kanske. De har i alla fall fungerat som de skulle för några år sedan. Jag tror att det kan vara dels att de inte ligger i direkt anslutning till några fält som gör att de försvunnit från mina underhållstankar. Sen kan det nog bidra lite att de under ”normala” förhållanden är lite otäcka att gå bredvid med grävmaskinen på grund av sjunkrisken. Detta är diken som går från fält (och skog) via bete ut i sjön, så de är ändå hyffsat viktiga. Fungerar det inte nedströms så spelar det inte så stor roll vad man gör uppströms, det kommer bara att fungera kortsiktigt då. Alltså lika bra se till så att de fungerar så våra planerade åtgärder uppströms kommer göra nytta mer än någon månad. Tur att farsan har ögon och planering med sig, för jag hade ingen tanke på att dessa diken var dags att gräva…

Bortglömt och igenväxt dike
samma sak här..
På ett ställe hade vattnet börjat hitta en ny egen väg. Inte alls bra… Här ska inte vattnet rinna.

Grävning

Nu med regn i prognosen i stort sett varje dag så känns det bra att få detta gjort innan det inte går på grund av blöta förhållanden. Så jag och grävmaskinen gav oss ner för att rensa upp dessa diken. Som vanligt i min värld så var det snart gjort.. sen kom verkligheten ikapp ganska så fort. Det som jag trodde skulle vara klart till lunch blev klart till 21:00. Dikena var mycket större än vad jag trodde och mer igenväxta och igenslammade än jag räknat med. Kollar man gamla bilder har det legat båtar i dessa diken, så det är klar att det inte är några små rännor det handlar om. Hursomhelst så kommer denna rensningen göra stor nytta, hoppas bara att kossorna och kalvarna håller sig undan så de inte badar och fastnar i de numera djupe och rena dikena.

Bilder från dagens grävning:

För att hitta nivåer började jag med att peta fram trummor.
Här är längsta upp i det jag grävde idag. Trumman var inte direkt fri.
och väldigt igensatt
Efter att ha hitta nivåerna, så började jag rensa uppströms och gick neråt. Jag använde gallerskopan, den passar hur bra som helst till det här. Här var det dock lite klurigt eftersom att det var eltråd på båda sidor av diket.
Klurigt med staketet.
Efter en första rensning.
Efter grävningen på tvären så drog jag botten med profilskopan.
Nu saknar jag en bil på hur det såg ut när vattnet runnit undan lite mer, men nu går det att rensa lite igen. Det kommer jag göra imorgon.
Sen fortsatte jag nedströms… Här kan man snacka om rensningsbehov!!
Här höll jag på att bli kvar som något slags monument… Det var jättenära att jag sjönk ordentligt. Det var där vattnet hade hittat en egen väg ut ur diket. 

Efterbild, Jämför man dessa två bilder här ovan med de två första i inlägget så är det en viss skillnad helt klart.
Fri trumma, men igensatt litegrann.

 

Här är nästa steg uppåt på detta dike. Jag smög lite precis vid trumman här idag, men inte längre. Dagens rensning kommer göra stor nytta här.

Planen nu är att fortsätta med ett annat dike imorgon, får se om planen håller.