Rensningen fortsätter

I fredags fortsatte rensningen av diken och på kvällen var jag i mål med den här sträckan. Här kommer lite från fredagen.

Backa tillbaka

Fredagens grävning började med att jag backade tillbaka till en sträcka jag rensat dagen innan. Efter att ha rensat nerströms och blivit av med vatten så kunde jag konstatera att jag nog behövde rensa lite till högre upp. Dels så hade jag varit lite snål på några ställen och sen så hade det slammat igen litegrann. Så det var bara att backa tillbaka och göra det som behövdes. Ska man göra något är det ju lika bra att se till så att det blir som det ska, annars tappar man ju lite syftet med det man gör. Efter att ha rensat ytterligare så finns det nu bra chans för trumman att gå fritt och förhoppningsvis spolas rent.

Här rensade jag i torsdags, men som man ser så ska det tas lite till. Det har jag börjat med här.
Botten ska ju knappas vara högre än trumman, då blir det precis så dåligt som det är här på bilden. Det är nu ganska så bra flöde, så det borde spola rent nu. Annars får vi helt enkelt gör något åt det.

Flytt

Efter att jag backat tillbaka och fixat det som behövdes blev det en liten flytt till ett annat dike, men i samma system. Där var inte behovet för rensning mindre och även där hände det mycket snabbt med vattennivåer. Vattnet hittade bland annat tillbaka till den vägen det ska ta. Ovanför denna sträckan är det ganska så bra fall och ganska så djupt dike, så detta har inte hunnit påverka så mycket åkermark än (förmodligen inte alls än). Men det påverkar mycket annat och dikena ska ju vara rena så vattnet kan ta sig dit det ska i den farten det ska.

Stillastående vatten i fel ände av diket är inte direkt kanon.
Gräva, gräva.
Den här gången fick jag tyvärr börja nedströms, men man måste ju anpassa sig efter förhållandena. Det flödade i alla fall på bra med vatten vartefter diket öppnades upp.
När jag kom upp till trumman var det dags för lite inspektion. Foto: Caroline Larsson
Den var inte helt fri så bara att börja gör det man kan. Foto: Caroline Larsson
Som tur är så var det gott om plats i trumman.. Foto: Caroline Larsson
Så att jag med hjälp av en spade kunde öppna upp och få ut alla stora stenar. Foto: Caroline Larsson
Hittade lite oväntade djur där inne… Foto: Caroline Larsson
Till slut var trumman ren och vattnet kunde röra sig fritt som det skulle.
Där tog det slut för den här gången. Får se om vi fortsätter uppåt sen, men det är lite tveksamt om det behövs nu.
En perfekt fredagskvälls aktivitet var att inspektera det nyrensade med familjen.
Det bjöd på bland annat fisksafari. Här är en liten gädda inringad. Jag tror inte att den varit så långt uppströms tidigare.
Får se vad det blir för projekt för grävaren här näst.

 

Förutom grävning så hanns det bland annat med att sätta upp lite skyltar vi solrosorna som nu börjat blomma.

Avslutar dagens inlägg med dagsfärska bilder på rapsen:

Rapsen börjar se mer och mer mogen för varje dag nu. Det kommer nog absolut inte vara den senaste grödan vi tröskar i år.
Svarta guldet börjar i alla fall att bli svart nu.

Hoppas alla har en trevlig held, det har jag!