Det är lite segt nu

För cirka två månader sedan var det regndans för fulla muggar som gällde och de verkar ha fungerat, men med viss fördröjning. Nu är det inte många dagar utan regn på prognosen alls, men nu till skillnad från för två-tre månader sedan så vill vi nu ha lite torrare väder. Typiskt att man alltid ska behöva gnälla på vädret. Skoj o sido, men nu börjar det faktiskt se lite segt ut med regnandet för nu vill vi snart komma igång med skörd 2023.

Vill komma igång

Ja, nu börjar grödorna att närma sig tröskmogna och då börjar suget efter att komma igång sätta fart. Det är alltid skönt när det drar igång och allt börjar rulla, först får man se så att allt fungerar som det ska och sen kan man förhoppningsvis bara köra på. Från att första fältet är tröskat så börjar nästa växtodlingsår och det är alltid spännande att få börja jobba med något nytt. I de allra vanligaste fallen i modern tid så brukar vi redan vara igång så här års, men i år har vi inget tidigt vete. Det såg ju däremot länge ut som att det ändå skulle bli en tidig tröskstart, men det verkar ha ändrat sig. Även om det fortfarande kan bli en ganska så tidig start, för det vete som förmodligen kommer tröskas först är Julius och det är ju inte en tidig sort. Förra året började vi tröska Julius åttonde augusti och det är inte omöjligt att det blir så i år också för enligt vissa prognoser så kan det va uppehåll då, men vi får se. Som sagt man vill komma igång, men det är ju faktiskt ingen stress än så länge och våra grödor är inte direkt övermogna just nu. Frågan är förresten om inte rapsen är först ut i år. Helst av allt skulle vi vilja börja där vi planerat att så raps, men så blir det nog inte.

Trotts solig och vacker morgon så blev det lite blötare och mörkare när molnen anlände.
Väderprognosen är just nu inte direkt full med torrväder, men det hinner ändra sig. Tur att det inte är någon panik än så länge!

Explosion

Får ja nu sitta här och gissa, så kommer det nu så fort det blir fint väder att explodera med arbete. Det ska då sättas fart på en massa saker. Troligtvis så börjar tröskningen då och sen så ramlar allt på med halmkörning och förberedelser för nästa års rekordskörd. Så pang kommer det nog säga sen när det väl drar igång.

När det här väl drar igång så finns hur mycket som helst att göra!

Förberedelser

Så medans vi väntar så håller vi fortfarande på med lite förberedelser, det är lite småfix här och där. Bland annat har vi lite kvar att göra på torken med några grejor. Sen så fick idag en av tröskans bromsar sig lite kärlek så att den inte ligger på och genom varmgång och sedan eld orsakar tröskans undergång. En annan sak som är nästan som förberedelser är att ta bort våra avelstjurar från sina kogrupper, för sen när att drar igång blir det svårare att hinna med. Det gäller att ha så mycket som möjligt gjort innan allt drar igång, för då blir det sällan lika smidigt.

Våra våtfickor får sig nu en sista touch innan det är dags för skörd.
Tröskan som förutom en kärvande broms var klart fick idag den kärvande bromsen åtgärdad. Nu är den helt redo.
Här är den kärvande bromsen, men utan beläggen. Nu går allt så fint som det ska.

Avelstjurarna

För att vi inte ska få en utdragen kalvningssäsong så åker nu herrarna bort från sina damer i hagarna. De ska nu istället få bilda par med varandra till betessäsongen är slut. Vi har fyra stycken och de ska få gå två och två, uppdelade med stor och liten ihop, så att de inte blir en jämn kamp mellan dem. Vår teori är då att det bli mindre gruff mellan dem än om de är jämnstora, det borde fungera så i alla fall. Dock så får de innan de blir ihopsläppta i hagarna träffa varandra inomhus först. Det där då lite mindre risk att de bli rymlingar av dem och att de gör sig illa. Sen när de testat varandra får de åka ut till sina hagar. Idag skulle två tjurar tas in, men efter att en av dem var lite trilsk så blev det bara en som fick komma in. Den andra tar vi imorgon och sen fortsätter vi med resten.

Dags för tjuren att lämna sina damer i fred nu. Här är han infångad i fållan.
Sen in i djurtransporten.
och sen in i box.
Sen flytt av grindarna för att bygga fålla i nästa hage. Vi kör grindarna i djurtransporten.
Där möte vi en inte alls lika samarbetsvillig tjur. Det här är första försöket. Här är den nästan inne.
Ett senare försök. Tjuren är den svarte i mitten som ser misstänksam ut. Så mycket närmare än så här kom vi inte idag. Alla förutom tjuren har varit inne i fållan. Tur att imorgon är en ny dag full med nya möjligheter, då går han in på första försöket.

Det var allt för idag!