Diverse smått och gott

Vi väntar fortfarande på bättre skördeväder och fortsätter syssla med annat. Det är både förberedelser och lite annat som görs. Här kommer en liten rapportering på vad gårdagen och dagen bland annat bjöd på för sysslor.

Getingbo och dammsugning

Jag spenderade en del tid på torken igår där jag bland annat dammsög färdigt våra silosar för torr spannmål så att de är redo när vi får lite torr spannmål att lägga i dem. Sen handlade det mest om lite standard service på torken, täta lite här och fixa lite där. Med hjälp av Carl så provade jag även en ny bransch som skadedjursbekämpare. Det handlade om ett getingbo som satt lite olämpligt på en av våra silosar och var tvunget att avlägsnas och helst lite fort eftersom att vi behövde vara där och jobba. Problemet var att det satt cirka 10 meter upp i luften och begränsade därför åtkomligheten samt flykten därifrån. Vi testade därför en lösning som hade passat i vilken Kalle Anka tidning som helst. Vi tejpade ihop några läkt och med hjälp av tejp monterade vi en burk insektsspray längts ut. Vi lyckades även få dit en lösning för att manövrera burken från marken med ett snöre. Det hela gick mycket mer dramafritt än vad jag räknat med. Getingarna försvann och ingen av oss blev stucken, succé!

Där uppe hade getingarna fått för sig att bygga ett halvskapligt stort bo. Så fort man petade på silon blev det fart på dem.
Avancerad anordning för att kunna spraya från marken.
Teoretisk succé på gång.
Upp med läkten. Det här var det kluriga. Det var ju lite svikt i läkten och vi skulle högt upp. Foto: Carl Jensen.
Sprayburk på väg upp.
Full attack med bra resultat. Numera är det getingfritt här.

Det blev alltså ingen Kalle Anka-katastrof där vi fick getingboet i huvudet, utan en operation som gick helt enligt plan.

Alla avelstjurar är nu frånskilda

Idag kunde vi nu sätta en bock i rutan ”skilja från avelstjurar” på to-do-listan. Skönt att nu ha det gjort och vad som är ännu skönare är att de verkar fungera ihop i dem par de går i. De har nu testat varandra och vet att störst är störst och verkar nu ha funnit sig i det. Skönt att ha låtit dem träffats och mött varandra inomhus innan de kom ut i hagen. Planen var ju att ha stor tjur ihop med liten tjur för att de inte skulle bli jämnstora så att ingen av dem gav sig. Det verkar fungera även om de små var lite envisa ett tag.

Bild från gårdagens försök att få hem en av tjurarna. Den ligger här till vänster.
Tyvärr fick efter just det försöket djurtransporten åka hem tom. Det fanns inget intresse och det var ingen stress, så vi inväntade ett bättre läge som visade sig vara i morse.
Här bor numera två tjurar. Kollar man noga på bilden ser man att de här inte är helt överens, men det gick snabbt över.

Förberedelser för rapssådd

Precis som tidigare år är planen att så höstrapsen med våran Swift utrustad med Biodrill. Grejen är bara att den just nu varit Swift utan Biodrill eftersom den legat avmonterad. Nu närmar sig ändå rapssådden så det är lika bra att se till så att grejorna är redo och det började jag med idag.

 

Först behövde det göras plats så att det gick att vara under tak och skruva i detta blötväder med regn var och varannan timme.
Sen behövde 942:an tvättas av.
och bland annat hytt filtret blåsas. För några veckor sedan råkade vi snubbla på ett nytt blåsmunstycke till kompressorn.
Det hade utbyttbart munstycke på sig och här är ett med bara små hål ut på sidorna.
Perfekt för att blåsa ur denna typen av filter med.
Sen kunde swiften flyttas och parkeras under tak för att påbörja sin förvandling till rapssåmaskin.
Montering av slangar.
och fjädrar som håller slangarna.
slangarna är nu återigen monterade. Nu är det bara resten kvar. 

Lägesrapporten i övrigt är att vi hoppas på att komma igång med tröskan i helgen och då blir det nog för första gången för oss rapsen som skördas först, det torkar ju upp lite fortare än vete. Vi får se hur det gå, men just nu finns förhoppningarna i alla fall.