Redo för rapssådd

Ett av dagens mål var att göra ordning det ekipage vi ska så raps med. Inte för att vi just nu har någonstans att så raps, utan bara för att vara redo när det väl är dags. Ju längre det dröjer innan vi kommer igång desto viktigare är det att det rullar när det går. Nu är i alla fall 942:an och Swiften redo, så nu behöver bara vänta på att få bort vetet som är i vägen…

Riktigt redo är inte ekipaget. Det ska bytas en tätning på fläktens hydraulmotor, men den kommer imorgon bitti och ska monteras direkt. I min värld är det alltså redan så gott som klart…

BioDrill + Swift

Även i år så kommer vi att så rapsen med BioDrillen monterad på Swiften. Vi har gjort det fyra höstar i rad nu och är väldigt nöjda med resultatet. Det har inte alltid blivit kanonraps, men det har absolut inte varit etableringsmetodens fel. Den tycker vi fungerar hur bra som helst. Det är flexibel och effektiv sådd. Uppkomsten har än så länge legat på mellan 50- 95% av mängden sådda grobara frön och det tycker jag är bra. Vi ser alltså inte än så länge någon anledning till att bryta detta och litar på Swiften och BioDrillen ett år till.

Swiften får fortsatt förtroende av oss när det gäller rapssådd.
Vi är väldigt nöjda med att uppgraderat våran Swift med en BioDrill och på så sätt få en väldigt effektiv och flexibel rapssådd.

BioDrillen är på

Första delmålet i projekt ”redo för rapssådd” var att montera BioDrillen på Swiften för att se så att allt fungerade och fixa lite som behövde fixas. Jag tjuvstartade lite med detta igårkväll och fortsatte idag. Det som gjordes var att montera i stort sett allt. Förra året så monterade vi bort det mesta som har med sådden att göra efter sådden eftersom att den skulle gå en hel del utan att så något då. Slangar, radar, fläkt och själva såenheten var det som fattades och nu behövde monteras. Det var första gången vi tog bort slangarna sedan vi monterade dem första gången, och de gick mycket lättare att både montera på och av än vad jag trodde. Det är alltså inte omöjligt att de åker av igen efter att rapssådden är klar.. Nu är i alla fall som sagt var BioDrillen monterad och redo att åka så fort den får lite mark att åka på och utsäde i sig. Däremot så fuktar det lite olja mellan hydraulmotor och fläkt, så det är lika bra att åtgärda innan allt drar igång. Det kan ibland självläka, men det tror jag inte denna gången.

Efter att igår monterat slangarna så var det idag dags att lyfta på såenheten det första som hände.
En ganska så snabb och enkel process som tar cirka 10 minuter från lyft tills den sitter där den ska.
Fläkt i väntan på montering
Fläkt på plats
Montering av radar
Här fuktar det lite olja, det ska det inte göra så lika bra att åtgärda det så fort som möjligt.
En av dagens uppgifter var att ta tag i ormboet med slangar.
Helt klart nödvändigt.. Detta är inte alls bra, men har ju på något sätt ändå gått så här långt.
Work in progress
Test om det blir bra med traktorn som den ska kopplas till.

 

Resultatet senare när allt kopplades skarpt.
Det sista som gjorde med Swiften var smörjning, sen var den redo.

Traktorn redo

Swiften gör ju föga nytta utan något som drar den, så därför gjorde jag idag även iordning 942:an som är den traktorn som ska dra den. Det var inte så mycket att göra med den. Den tvättades utvändigt igår och allt annat var som det skulle så idag var det bara att städa ur hytten lite och koppla på dubbelmontagen. Nu sitter dubbelmontagen och Swiften på. Det innebär att så fort jag bytt den där tätningen på BioDrillen imorgon så är vi reda att rycka ut för rapssådd närhelst det blir.

Montering av dubbelmontagen.
Utsläpp av luft för att nå rätt lufttryck.
Rätt lufttryck uppnått. 0,4 bar runt om i alla däck blir perfekt.
Lite städning av hytt. Det brukar ju kunna bli några timmar i hytten och då är lite trevlig arbetsmiljö inte så dumt.
Sen var det bara att koppla ihop traktor med kultivator.
Kopplat och klart

 

Apropå raps så måste jag säga at jag tycker rapsen är väldigt vacker nu på morgonen när den är full med spindelnät.

 

Nu ska vi bara vänta på att det här torkar så är vi snart igång och färdiga med våran rapssådd….