Skörd 2023 är igång

Så kom dagen vi väntat på ett litet tag nu, skörd 2023 har nu börjat även för oss. För ovanlighetens skull så är att höstrapsen blev först ut. Det har den aldrig varit hos oss förut, men nu är den det. Även om vi igår kväll bestämde oss för att vänta ett tag med rapsen, tur att man inte är sämre än att man kan ändra sig….. 

Tröskstarten

Så gick denna trevliga tillställning av stapeln även i år, nu är vi igång med skörd 2023 och det känns bra att vara igång! Vi har nu gått ett tag och sneglat på rapsen och undrat om inte den är den gröda vi kommer tröska först i år trotts att den oftast är bland det senare. Igår eftermiddag tog vi en liten runda och kollade status på några grödor, med målet främst inställt på höstrapsen. Vi tog då beslut om att den nog inte skulle må dåligt av att stå en eller två veckor till, idag ändrade vi oss. Anledningen är att rapsen nog inte kommer att mogna mer nu utan snarare tvärtom. Vi har nu en del raps som börjat växa om, de blir gröna igen och lite missformade. Så det skulle kunna var så att så bra som rapsen går att tröska nu kanske den inte kommer bli något mer i höst, inte utan avdödningshjälp i alla fall. Även ogräset har satt fart och börjat växa underifrån. Idag tog vi en ny runda för att kolla läget och bestämde oss snabbt för att köra på med rapsen. När den väl är undan så är den ju undan och då kan vi fokusera bara på vete när förutsättningarna förhoppningsvis är bättre.

Rapport

Jag kan väl knappast skriva att vi börjat tröska utan att rapportera hur det gick?! Här kommer det i korta drag. Rapsen gick mycket lättare och bättre att tröska än jag befarat. Jag var orolig att det skulle bli mycket strul med tröskningen, men det blev det inte. Det hela har gått väldigt bra idag både på fältet och i torken. Vi körde stop på både en elevator på torken och i tröskan, men dessa var väldigt lindriga. Så med en bra dags tröskning har vi nu kommit upp i cirka 30 tröskade hektar vilket är straxt under hälften av vår areal. Håller sig nu vädergudarna på vår sida blir vi alltså klara med rapsen imorgon… vi får se… Vattenhalten på det vi kört idag har legat på 15-21 % vilket nog är helt ok för den här hösten som det ser ut nu. Vad gäller avkastningen är vad jag än skriver en gissning, men det känns som att tre ton/ha nog inte är så långt ifrån vart vi kanske kommer landa. Vi får se… Kommer med en mer kvalificerad gissning när vi är färdigtorkade…

Bilder från dagen:

Innan vi drog igång så passade vi på att sätta på de breda hjulen på 724:an. Alltid gör det någon nytta.

default

Det fick bli ett gäng bilder utan bildtext för nu är jag trött och ska sova för snart ringer klockan och det är dags att jobba igen. Hoppas det går bra utan bildtexter. Nu hoppas vi på en bra dag imorgon utan regn så att vi kan lägga rapströskning 2023 till historien imorgon kväll. Mer om rapströskningen kanske kommer imorgon, vi får se….