Full fart

Vår mest hektiska tid är nu. Det händer massor och det som händer händer i full fart. Det är en underbar tid tycker jag och trotts vissa motgångar på olika plan så är det ju ändå skörd och det tycker jag man kan njuta av. Hursomhelst så är det ju som sagt var full fart nu och det finns vissa timmar som förtjänar sina egna blogginlägg, men så kommer det inte bli nu. Jag kör istället en lite övergripande rapport (igen).

Tröskningen

Tröskningen är ju en ganska så central del i skörden så vi börjar väl med den, precis som det nya växtodlingsåret. Tröskan avslutar ju det gamla året och påbörjar samtidigt det nya. Våran tröskning flyter på ganska så bra nu och trotts diverse oplanerade och oönskade stillestånd på grund av trasor så går det ändå bra. Det vi har hållit på med de sista dagarna och nu har kvar att tröska är höstvete. Det är nu endast ungefär 11 hektar utav 340 hektar höstvete kvar att tröska sedan är tröskan i mål för den här säsongen. Höstvetet som nu är kvar att tröska är sorten Pondus, som ska vara en av dem mest högavkastade sorterna på marknaden, det ska bli väldigt spännande att se. Vi har sått Julius mitt i som en mätare för att kunna se lite skillnad. Vad gäller skördenivåer så har jag jättedålig koll just nu men det verkar faktiskt inte röra sig om det katarstrofskördar som jag befarat. En gissning nu är att vi nog kommer hamna straxt över 7 ton/ha i snitt, men det är som sagt var bara en gissning och snart vet jag bättre.

Tröskningen flyter på så fort det går. Går det att köra så kör vi,.
Sol och damm har det varit långt ifrån alla dagar, men vissa stunder och det är ju inte så dumt när man vill skörda.

Halmen

En biprodukt vid tröskning är ju det här med halmen. Sen är det en väldigt bra bi-produkt som gör stor nytta på många sätt. Vi har nu haft huvudfokus på tröskningen och lagt halmbärgningen lite vid sidan av så länge, även om den varit igång litegrann. Vi har lagt ganska så mycket halm i år för att få ihop det vi behöver. Halmen har lagts och vänts upp, men vi har inte pressat än. Nu ligger den ju där den ligger och den halmen som legat i vägen för andra fältaktiviter börjar vi nu pressa för att få undan den så fort som möjligt. Det har som sagt smugits lite med pressen när det har passat, men det har inte blivit några jättefrest. Nu idag så drog vi däremot igång halmapparaten och satte fart på båda pressarna i halmen. Målet nu är att få in så mycket torr halm som möjligt innan regnet. Får se om vi lyckas, jag är i alla fall förhoppningsfull. Idag gick det i alla fall bra och vi hann pressa ungefär 90 hektar och cirka 600 balar. Det tycker jag är bra och det får vi vara nöjda med. Vad gäller halmmängd så verkar det inte som att den sticker ut extremt åt något håll. Vi verkar ligger på mellan 6 och 10 balar per hektar  ungefär (vi körde nog det tunnaste idag) och varje bal väger ungefär 300 kg.

Service på båda pressarna idag
Sen ut och åka.

 

 

 

Carl kollar så att balarna är lika långa och absolut så att de inte är för långa för att köra med flisbil.

 

Pressningen gick bättre än jag förväntat mig idag och vi kunde fälla ihop pressarna efter att med råge passerat mitt mål för dagen.
Kort depåstopp på 724:an mitt när det gick som bäst att pressa…
Det var AC-kompressorn som lossnat och då även remmen till den. Det kunde lätta lagas på plats utan reservdelar. Skönt!
Man måste bara njuta av så här fina kvällar. Vi måste ha världens vackraste jobb, det är jag säker på!

Raps

Rapsen är ju nu sådd sedan i fredags och det kändes som riktigt bra förutsättningar för att sådden skulle lyckas när jag sådde. Vi har även hunnit med att Sluxxa all sådd areal för att hålla sniglarna borta. Vi vet att vi brukar ha snigelproblem så detta vill vi inte vara utan… Någon vältning efter sådd hann vi inte med, först var det för blött sen hade rapsen växt för långt. Rapsen börjar nu titta upp på flera ställen och det är ju en väldigt trevlig syn. Hopps nu på en fortsatt bra säsong.

Härlig raps på väg upp för att växa sig stor till rekordskörd 2024.

 

Nu väntar sängen så den här lilla fågeln får avsluta dagens inlägg.