Fullt fokus på sådden

Just nu är det fina höstdagar som passar perfekt för att så vete, men det verkar som att lite annat väder är på ingång i veckan som kommer. Hursomhelst så har vi ett tydligt fokus just nu, att så så mycket höstvete av den planerade arealen som möjligt. Vi får se hur vi lyckas, men idag passerade vi halvvägs när vi nu sått 190 hektar höstvete utav 340 planerade.

Planering

Allt börjar med en plan, sen kan den ändras eller saker kan hända på vägen och så är det bara helt enkelt… Just nu har vi en plan på att så 340 hektar höstvete och den kämpar vi på för att hålla, frågan är bara lite hur planeringen ska se ut för att vi ska lyckas hålla planen. Skulle väderprognosen inte se ut som den gör just nu utan vara regnfri, så skulle det vara ganska så enkelt. Då skulle vi lätt kunna välja vilken ordning och hur vi ska så fälten. Nu får vi istället försöka planera ihop allting så att vi hinner så så mycket som möjligt, utan att göra bort oss. Det handlar om planering om efter bland annat hur fort fälten torkar upp, hur effektiva de är att köra, avkastningspotential,  men också hur smidigt nästa år ska gå med sammanhängande sorter och såtidpunkt som kan påverka mognad och utveckling.  Vi bytte bland annat plats på två sorter för att slippa tömma maskinen för sortbyte en extra gång och på så sätt tjäna lite såtid. Det är mycket att ta hänsyn till, men vi gör så gott vi kan så blir det nog bra det här…

För att allt ska flyta så bra som möjligt krävs en hel del planering, bland annat vart det ska börja harvas.

195 hektar

Vi har nu sått ungefär 190 hektar höstvete och det är cirka 56% utav den planerade arealen. Det går så fort det kan och jag tycker vi får vara nöjda med hur det går. Vi hade lite paus för gräskörning ute hos kunder, men annars har allt gått för fullt med fokus på sådden. Det har plöjts, harvats, plockats sten och såtts för fullt. Vi har hittills lyckats peta ner sorterna Linus och Pondus (cirka 60 hektar per sort) och håller nu på med våran huvudsort som i år är Kask. Det är även den sista sorten vi sår, så resten av arealen ska det bli Kask på. Något som är väldigt skönt är att vi idag gick i mål med att så efter rapsen. Det var kultiverat en gång och jag misstänker att stor mängd regn på det skulle ställa till en del vad gäller upptorkning denna höst. Nu kan vi andas ut om just detta för det är nu harvat och sått.

Det finns mycket mer att nämna om årets höstsådd, men just nu är allt väldigt intensivt och allt måste fungera, inklusive mig. Så nu får jag ta och prioritera sömn så jag orkar morgondagen, man vet aldrig när den tar slut och vad den innehåller. Smäller av en sån där bildbomb från de närmsta dagarna:

Här sådd vete efter vete. Kultiverat en gång sedan harvat 3 gånger.
Service av harv
Alltid fyllningar i fältkant för att spara tid
Mitt kontor och arbetsplats för stunden.
Ett av mina viktiga sådokument. Tydligt och enkelt.
Ibland hittar man delar efter sig själv. Smidigt när det bara är att sätta dit igen.
Fördigsått fält
Resultatet efter en första överfart med harven och cirka 9 timmars torkning.
lite blött under, men inte för blött
Hästen bjuder på många olika sorter bruk. Här är ett av de finare.
Koll av placering av gödsel och utsäde. Jag är nöjd med detta.
Styrfil på gång, här är receptet filen gör jag sen i markdata.se
Fast det inte ska regna, så skapar dessa moln oro.
Vridprov vid sortbyte
Undantaget för fyllningar ej vi fält är första fyllningen för dagen.

Ett av de lite kokigare bruken i år. Rapsstubb som är kultiverad en gång och sedan harvad 2-3 gånger.

default

Gödningen ligger ungefär 2 cm under utsädet.
Provkörning av såmaskin på ridbanan för att kolla hur billarna går i linje.
Nytt fält att attackera

Ungefär så ser dagarna ut just nu. Imorgon väntar ett nytt pass och om allt går som det ska så sås ytterligare cirka 43 hektar