Klara innan regnet

Det är mycket inom lantbruk som handlar om innan eller efter regnet, idag var det sådd vi ville få klart innan regnet. Cirka 43 hektar stod på dagens beting och trotts en lite strulig dag med nagelbitare på slutet så gick vi i mål innan det prognostiserade regnet. 

43 hektar

Det vi idag hade som var tillräckligt upptorkat för att köra och så i var några plöjen och den arealen uppgick till cirka 43 hektar. Målet för dagen var alltså enkelt, att så dessa 43 hektar innan eventuellt och förmodat regn. Efter en dag som blev lite längre än jag räknat med så kunde vi till slut bocka av sådd på dessa 43 hektar. Inte alls så dumt, det gör att vi nu sått straxt över 230 hektar utan 340 planerade.

Fler och fler fält blir nu gulmarkerade (vilket betyder att det är vete sått där) i växtodlingsprogrammet, inte alls dumt.

Dagen i korthet

Dagen såg i korthet ut så att harven som vanligt började tidigt i morse när det ljusnade för att hinna undan så långt som möjligt för såmaskinen. För såmaskinen såg det ut så att det fanns 20 hektar direkt att så som harvades färdigt inatt. Så efter snabb service var det bara att ge sig ut. Sådagen började med ett jobbigt stopp i en gödselbill som tog ett litet tag att få bukt med. Sen flöt sådden på bra, men det har varit lite hårt bruk idag så det har slitit hår på gödselbillarna. Därför har en hel del tid gått åt att fixa med dem idag och det har sinkat sådden litegrann. Straxt runt 15:00 var jag klar med dagens första 20 hektar och kunde ge mig mot ytterligare tio hektar. Tyvärr så gick harven sönder ungefär här någonstans så vi tappade två timmars harvning ungefär, därför blev det lite hack i sådden när den fick stanna och låta harven harva färdigt. Sen gick allt igen, tills harven gick sönder men som tur var så kunde den lagas ganska fort och även de sita 4 hektaren för dagen kunde harvas färdigt. Sen så efter lite hackig sådd och i småregn kunde sådden för dagen gå i mål straxt efter 01:00 lagom till regnet ökade på lite

Dagen börjades med service och skarvning av gödselslangar för såmaskinen.
Sen fortsatte den med stop i en gödselslang direkt. Då är det skönt med lite tryckluft med sig, det underlättar massor.
Sen sådd i lite kokigare bruk.
Stressande småstänk på rutan i eftermiddags…
Småstänk på rutan är helt klart stressande när man sår tycker jag….

 

Febril aktivitet för att etablera lite höstvete.
Till slut kom såmaskinen ikapp harven och fick åka hem en sväng.
Sen var det dags för ett verkstads besök för harven.
Det var kolven till ett av boggieställen som gått av.
Örat hade gått av från kolvstången. Det lagades och den var snart igång igen. 

 

Till slut kunde sådden av de sista hektaren ta fart.
Trotts lite småstänk och regn från ovan kunde såmaskinen till slut fällas ihop för att den gjort det den skulle och inte för att det regnade.

 

Trotts lite regn så kladdade det inte något alls på packarhjulen. Skönt!

Det var ungefär hur det ligger till just nu. I bakgrunden så har plogen gått för fullt och plöjt på bra. Nu hoppas vi på lagom regn ifall det kommer något jag hör just nu hur det ökar något. Får se om några timmar när man vaknar.