En liten grödrunda

Återigen missade vi de stora regnmängderna som det hotats med, det är vi ödmjukt tacksamma för och lider med dem som fick mer. 3 mm utav de 30 som det hotades med fick vi och även om det inte var mycket så satte det ändå stop för dagens fältarbeten med maskiner. Däremot så passade dag perfekt till att ta en rund för att kolla på det vi hunnit så än så länge, det har inte hunnits med sedan vi satte fart med höstvetesådden.

Grödrunda

En av de absoluta höjdpunkterna med detta yrke tycker jag är att se det vi sår gro och växa, det är häftigt tycker jag. Dels att det kan växa upp och bli så mycket bra av de små frön vi sår, men också att de beslut vi tar och åtgärderna vi gör påverkar resultatet och många gånger går de att se tydligt. För att kunna ta beslut och för att kunna följa upp det vi gör är ju grödrundor perfekt. Detta är något jag verkligen gillar, att ge mig ut i fält och se resultaten av det vi gör. Även om det visar sig att resultatet av någon anledning inte är så bra så går det kanske att lära sig något och lägga det i kunskapsbanken som underlag för framtida beslut. Förra året hade vi ett jättebra sådant exempel där vi gick loss lite mycket med kultivatorn på sådd av vete efter vete. Det blev inte alls så kanon som vi först trodde och hoppats på. Hursomhelst så blev det idag läge för en grödrunda för första gången på ett tag och här kommer en liten rapportering med bilder och tankar.

Det blev en hel del fokus på det vete som vi sått för att kolla hur det verkar ha blivit och hur det mår. Här är en promenad på det första vete vi sådde 13/9.  Det har börjat komma upp så smått och på vissa håll ser man såraderna.
Linusvete som tittar upp
Här är ett fält som såddes igår. Det är plöjt och harvat cirka tre gånger. De tre millimeter regn vi fick har inte gjort mer än blött ner ytan. Vet inte om man ser så bra på bilden men vete ligger där på den fuktiga botten. Jag är nöjd med hur utsädet ligger.
mer närbild på samma plats
Samma fält där en tilta efter plogen varit svår/omöjlig att få sönder. Däremot så måste man ändå peta bort jord för att hitta utsädet här och det tycker jag känns bra.
Här är en lite mer övergripande bild på samma fält som de andra tre bilderna ovan med sådd igår.
Det här är där vi hade raps som förfrukt och det är nu sått vete här. En överfart med kultivator 27/8 sedan harvning 15/9 och sådd 16/9.
Samma fält som ovan. Lite grått och tråkigt i ytan, men blötare och trevligare där utsädet ligger.
och grott har det börjat göra. Här är sorten Kask.
Här är vårat plöjningsfria fält. Det har inte varit en plog här på fem år, utan har bara kultiverats. I år så kördes det en gång med en Horsch Terrano 6,3 GX utrustad med vingskär, sedan är det harvat ungefär 2,5-3 gånger och sedan sått med våran Combijet. Här är det hårdare i marken än på andra fält och utsädet ligger något grundare än andra fält, men kan inte säga att det är dåligt. Det verkar trivas och ligga bra enligt mina ögon.

Nu lite raps:

Höstraps sådd 18/8. Den verkar spontant att trivas bra, och just här är en av de bättre vinklarna att titta från just nu om man vill att det ska se bra ut.
Här är en annan vinkel på ett annat fält, men jag tycker fortfarande att det ser bra ut. Den kommer ändå hyffsat jämnt och fint. Har inte hunnit räkna plantor än, men det kommer. De flesta frön som haft grokraft inom sig har nog ändå grott i år tror jag. 45 grobara /m2är det sått och får jag gissa så ligger det mellan 25 och 40 plantor/m2, men återkommer senare när jag räknat.
De flesta plantor är nu ganska så kraftiga.
En del plantor växer ganska så högt upp och rothalsen sticker liksom upp litegrann.
andra sitter lite mer djupt rotade. Detta brukar inte vara ovanligt tycker jag och jag är just nu inte så orolig över att det kommer påverka rapsen så hårt negativt.
Den första bekämpningen av spillsäd med Agil har tagit bra och mycket av spillsäden har nu tydligt vissnat.
Men bland annat baldersbrån lever och mår bra, men den ska snart duschas bort med Belkar.
En liten titt på våra olika gödningsrutor var idag mer intressant än tidigare år. Här är även nollruta från tillväxtregleringen med Orius, har ont om bilder på den, men den syns tydligt i verkligheten annan färg och storlek på plantorna.
Här syns nollrutor på höstens kväve. Den vänstra har inte fått Map, med NS 21-24 och den högra ingenting. De syns båda tydligare än jag räknat med. Verkar än så länge finnas ont om kväve i marken, det trodde jag verkligen inte efter året… Fältet runt nollrutorna har fått 39 kg N/ha.

 

Det som förvånade mig mycket under kollen av gödningsrutorna på rapsen var att maxrutan ( här på bilden) syns så tydligt. Den har fått 50 kg N/ha mer än resten av fältet i form av Axan. Detta känns inte riktigt bra, jag hade räknat med att vi inte skulle behöva köra mer än de 39 kg N/ha som vi kört, men det kanske behövs. Maxrutan säger i alla fall det att det verkar gör nytta. Detta kommer följas hårt nu närmsta dagarna och eventuellt komplettering med de sista 21 tillåtna kg N/ha kommer att göras.
Här är ett litet mysterium. Varför är rapsen sämre ute vi dike med så tydlig gräns? Det finns några teorier. Det är inte överallt, men på vissa kanter. Gödningspridaren är utesluten redan. Fastgödselspridning eller fart vid sådd kan vara anledningar, eller något annat.
Det här med träd är inte alltid så roligt. Det tycker i alla fall inte rapsen….

Avslutningsvis kommer en bild på det fält där sådden kanske kommer att tas upp igen. Det har torkat ganska så bra, men just nu regnar det så vi får se. Imorgon börjar vi plöja upp lite torr jord igen.

Det var lite om hur det ser ut hos oss på fälten nu. Sammanfattningsvis kan jag nog säga att det känns ganska så bra än så länge. Det finns dåliga fläckar, med de bra är både fler och större och det känns skönt. 2024 får ju inte bli ett dåligt år nu så hoppas den här bra känsla hänger kvar hela vägen till skörd!