Redo för sista etappen av sådden

Vi väntar fortfarande på att det ska torka upp på fälten så att vi kan sätta fart med sådden igen. Vad passar då bättre när man väntar än att se till så att man är redo när det är dags? Vi och maskinerna är nu redo så fort fälten blir det igen. 

Service i lugn och ro

Efter att ha haft några hektiska dagar i så-branschen så kom det nu några lugnare dagar. Då passar det perfekt att göra lite service i lite mer lugn och ro än när det är bråttom. Har man mer tid på sig så kan man var lite mer noga och göra saker som kanske inte måste åtgärdas, men kan åtgärdas. Nu har jag haft två sådana dagar när jag kunnat fixa lite med sådant som tidigare bara blivit släckt, eller ansetts gått för stunden och skadan av förlorad tid riskerar att bli större än nyttan av att åtgärda felet. Så även om jag helst skulle velat varit ute och sått för fullt nu, så är det ändå lite skönt att få tid på sig att gå igenom grejorna och fixa det som behövs. Vem vet annars hade jag kanske stått utanför verkstaden och hittat på ny svordomar istället för att så efter 50 hektar… Så skönt nu att allt ska vara i bra form och bara att vrida om nycklarna, putsa rutorna och åka. Underhåll är viktigt, fint väder och kanonförhållanden spelar ju ingen roll om man inte har något att köra med….

Eftersom att harven är den som är först ut att åka när det torkar upp igen fick den kärlek först. Det var lite smått och gott som fixades. Bland annat några sprickor i ett hjulställ som behövde svetsas…
Sen var det såmaskinens tur att gås igenom ordentligt och det tror jag att jag gjorde.
Jag tog idag tillfället i akt och kapade efterharvspinnarna så de blev lika långa. Det borde ge ett jämnare resultat….
Sen blev det torrsådd på ridbanan för att se så att låg i rätt linje. Det gjorde det inte riktigt, så skönt att se det nu och inte senare när såraderna kommer upp snett och vint…
Kunde även passa på att städa verkstaden litegrann. Här skvallra bänken om att det är mest akutverkstad just nu…
Kan även passa på att grautulera 720:in till 8888.8 timmar det måste vara något slags jubileum
724:an ligger lite efter. Jag missade att fota 4444.4. timmar men ungefär halvägs till 720:in är den nu.

Plogen jobbar vidare

Trotts för blött för att harva och så, så har plogen kunnat kämpa vidare och idag rullade båda plogarna en stund. Går nu allt som det ska så kommer vi gå i mål med det som ska plöjas inför höstsådd imorgon. Sen är det bara att fokusera på annat.

Dagen till ära ficka jag plöja en liten stund med sexan.
Det gick sådär ett litet tag och jag fick göra ett besök i verkstaden när jag tappat 16,6 % av plogens skär…. Som tur var så gick det fort att få dit igen..

Som en parentes kan man här på bilden tydlig från huven och snett uppåt vänster se var de vilda gillade att gå i vetet.
Det först sådda vetet börjar nu titta upp ordentligt, väldigt trevlig att se!
Här är ett av plöjena som vi nu väntar på ska torka. Får se om kördag eller söndag blir en bra dag att sätta fart på, det beror helt på vädret.

Så nu står vi som sagt var redo för att så de sista 100 hektaren, om vädret vill och det verkar det som att det gör. Vi har föresten reviderat våran plan från 340 hektar höstvete till 330 hektar, mer om det någon annan gång.