Mer kväve till rapsen

För några år sedan så var det här med kväve till rapsen på hösten lite enkelt, då körde vi 60 kg N/ha som ju är den övre gränsen av vad man får sprida på höstrapsen på hösten. Nu tycker jag det är svårare och vi försöker mer att anpassa oss mer efter år och förutsättningar. Det gjorde vi även i år och jag har trott länge att vi inte skulle behöva köra så mycket som 60 kg N/ha, men både nollrutor och maxruta gav indikationer på att det nog kunde vara en bra idé att gödsla full giva nu. Så idag tog vi beslut och gödslade rapsen med mer kväve. Här kommer lite tankar och funderingar kring det…

Kväve

Ständigt denna fråga om kväve hur, när, form och mängd… På hösten har det till rapsen egentligen varit ganska så enkelt, mycket rådgivning och duktiga växtodlare har sagt kör 60 kg N på hösten som ju är taket vad man får köra. Så de första åren i moderna tid när vi nu odlat höstraps har vi kört 60 kg N/ha på hösten, på olika sätt men alltid 60 kg N/ha. Det har nog kanske inte varit fel, i alla fall inte alla år men något år kanske det varit det. Det är inte helt säkert att det behövts varje år. Vet inte om det gjort skada, men är som sagt var inte säker på att det behövts. Rapsen behöver absolut mycket kväve på hösten, men inte mer än den behöver tänker jag. Vi har varje år använt oss av nollrutor på olika sätt i rapsen, men det är inte varje år dessa har synts. I alla fall inte tydligt och med ögat. Har man en nollruta som är lika fin som övriga beståndet, kan man kanske misstänka att det kanske inte fattas kväve till rapsen. Det tyder ju på att det finns gott om kväve i marken åt rapsen. Det kan ju vara både mineralisering och restkväve det handlar om, men ändå så finns det där.

Förra året

Förrå året så fick vi en mycket lägre skörd på vetet vi hade som förfrukt till rapsen än vad vi räknat med och därför gödslat för. Vi misstänkte då att vi hade gott om kväve kvar i marken och valde att gödsla med endast 40 kg N/ha till rapsen. Det verkar som att det var ett bra drag och nollrutorna kunde man kanske ana, men det var inte någon jättetydlig skillnad. Så det kändes rätt att göra så genom hela säsongen. I det här blogginlägget (klicka-här-länk) från förra året finns lite bilder från en av det årets nollrutor.

Ruta från förra året. Det gula är inte vältat och det röda är nollruta på kväve.

I år

Det kändes som trotts att vi bromsat årets kvävegödsling till vetet ändå likt förra året gödslat för mer än vi fick skörd till. Det kändes som att vi skulle ha gott om kväve kvar till höstrapsen även i år. Därför så var första planen att vi i år inte skulle gödsla med mer än 40 kg N/ha, 19 kg N när det gödslades med Map innan sådd och 21 kg N när vi körde ut kväve och svavel med egentligt fokus på svavlet. Jag var helt säker på att detta skulle räcka, men för säkerhets skull så gjordes både nollruta och maxruta så att vi inte gör bort oss genom att gödsla för lite. För några dagar sedan under en grödrunda så blev jag förvånad när både nollruta/or och maxruta syntes tydligt. Det gjorde att varningsklockorna om att det kanske inte finns så mycket kväve i marken började ringa. Så efter lite funderingar och diskussioner kom vi idag farm till att vi gödslar på de sista 20 kg N/ha också. Jag tycker allt talar för att det behövs. Jag har aldrig varit med om att nollrutorna synts så tydligt som i år och absolut inte så här tidigt. Nu är detta några av våra fält som brukar ha låg mineralisering från marken, men det borde finnas restkväve från vetet kvar. Kanske finns restkvävet längre ner eller så har det stuckit upp i luften genom denitrifikation. Hursomhelst så verkade det som att det behövs kväve och ganska snart kändes det som.

Har tyvärr lite ont om tydliga bilder från rutorna, men här kommer vad jag har:

Här är nollrutor. Innanför blått har inte fått Map (19 k N/ha). Det innanför rött har fått NS 21-24 (21 kg N7ha). Det är skillnad på båda rutorna.
Samma som ovan men utan markering.
Här är en ruta som inte fått NS 21-24. Den ser inte heller ut att vilja hänga med riktigt…
Här är maxrutan. I verkligheten syns den jättetydligt. Den har fått 50 kg N extra i forma av NS 27-4

 

samma som ovan utan markering.
Maxruta till vänster nollruta på NS 21-24 till höger
Nolltrutorna mitt i bild. Till höger nollruta på Kalium.

 

Dagens körning

Så när beslut tagit om att vi skulle köra var det bara frågan om vad vi skulle köra. Mängden var vi ganska så klara med, men vilka påsar gödning skulle vi använda var frågan. Vi hade NS 27-4, kalksalpeter och N27 att välja på tyckte vi. Eftersom att vi redan gödslat svavel för ett kväveupptag på 120 kg N/ha så kändes det som att svavlet räcker. När vi skannar rapsen med N-sensorn straxt innan tillväxtstopp på hösten brukar vi ligga på cirka 100-120kg N/ha. Så mer svavel känns inte som det behövs, NS 27-4 valdes därför bort. Vi kände inte heller att det är sån panik att kalksalpeter behövs för att få snabb effekt, så valet föll idag på N27. Så 74 kg N27/ha spreds idag ut och nu ligger vi på 60 kg N/ha. Däremot kan tilläggas att när vi tog det beslutet så var det regn inlagt i dagens prognos, nu har det inte kommit något och verkar inte göra det heller, så kalksalpeter kanske skulle varit mer aktuellt ändå. Jag tror ändå att N 27 kommer räcka, men man funderar ju alltid lite…

Gödningsspridaren var egentligen tvättad för säsongen, men behövs det köras, så behövs det köras…
Dagen till ära fick 720:in sköta spridningen. Då är det GPS-system från Trimble som gäller.
Ett litet uttag ur gödningslagret på sex säckar N27 blev det idag.
Skitig ruta, men vacker vy.

 

Nog om detta för nu, hoppas nu att vi tog rätt beslut. Det känns bra än så länge i alla fall. Synd bara att vi inte fick till någon ny nollruta, men eftersom att fältet var nysprutat med Belkar så var det inget alternativ att ge sig ut med presenning.

 

Trevlig helg!