Sådden rullar igen

Efter ett litet uppehåll på grund av blöta så började sådden rulla idag igen. Får se om det blir avbrott imorgon igen eftersom att såmaskinen är ikapp harven och det inte direkt är helt optimala förhållanden, men idag rullade den i alla fall och ytterliggare 25 hektar höstvete kom i backen. 

Lite onödigt blött

Som det så ofta sägs och skrivs nu i år så är det nu lite onödigt blött… Vi som hade en så bra plan till regnet i lördags kom och förstörde den. Då hade vi vind i seglen och planeringen var att sätta fart med de sista 100 hektaren. Harvning och stenplockning i helgen och sådd från och med idag. Tyvärr ville vädergudarna annorlunda och 7 mm regn satte stopp för planerna. Tänk vad endast 7 fjuttiga mm kan göra…. Som tur är så hade vi lite annat som låg i plöje och inte fick så mycket regn på sig, det kunde börja harvas igår. Helt optimalt var det inte, men det gick och med regn från och med onsdag så kändes det som det rätta att göra. Sen har nu idag harven gått vidare på plöje som fick regn på sig, men som tur var inte var harvat. Det var inte helt optimalt, men gick det det med och med tanke på kommande regn så kändes även detta som det rätta att göra. Nu har allt regn från prognosen försvunnit… Men än så länge kör vi på, vet inte hur mycket man vågar lita på prognoserna. Skulle vara snopet om man lugnade sig bara för att vänta på att det inte går alls. Då är att ”det går” bättre än att ”det inte går alls” helt klart…

Sådden

Sådden kom som sagt var igång idag igen och dagens mål på 25 hektar kunde uppfyllas, mer fanns inte att så och kommer nog inte göra det förens imorgon eftermiddag. Hursomhelst så blev det som såddes idag bättre än vad jag trodde ett tag, det torkade upp bra efter harvningen och jag upplever inte att något kladdades ned. Magkänslan är än så länge bra. Något nu som skiljer sig från varje år jag sått är att vi gått upp rejält i utsädesmängd. Jag har aldrig varit med om att vi har sått så här stor del av arealen så här sent och det är inte de fälten med bäst fältuppkomst kvar att så. Därför så går vi nu upp på 600 grobara kärnor per m2 och sorten som sås är Kask. Det kanske är att ta i, men erfarenheten från dessa fält säger att de behöver vara sådda med många grobara. Planen var egentligen att dessa fält skulle sås tidigast, men så blev det inte. Anpassning efter rådande förhållanden gjorde att de blev sist i år, typiskt….

Skönt att komma igång och så lite igen. Det känns som att varje hektar är en stor framgång i år.
Bitvis var det ganska så grovt bruk. Så att gå upp i utsädesmängd känns inte så dumt.
Med detta utsäde innebar 600 grobara kärnor/m2 att utsädesmängden blev 267 kg/ha
Det torkade upp bra under dagen och det mesta kunde sås i bra bruk.
En såbotten som på de flesta ställena låg på cirka 4 centimeter får man nog vara nöjd med.
Utsädet verkar hamna bra placerat. Gödningen var lite svårare att få där jag ville ha den. Gödselbillarna ville inte riktigt gå ner i den lite blötare jorden.
Full fart mot mål

 

Lite GPS strul

Det har inte varit helt strulfritt i sådden i år och inte heller idag. Som standard sedan förra lördagen så fungerar GPS:en väldigt dåligt vilket är väldigt irriterande. FDör att den ska hoppa igång igen krävs ibland att traktorn måste stängas av helt och jag kan faktiskt lova att jag har annat att göra när jag sår än att stänga av och starta en traktor. Lösning på problemet är på väg, men en lång väg verkar det som….

 

80 centimeters noggrannhet känns sådär när man sår faktiskt…. Bara att starta om så fungerar allt igen direkt, skumt..

Så utan utsäde

Något man inte vill vara med om när man sår är att så utan utsäde. Det är ju lite av en mardröm och utan utsäde försvinner ju själva syftet med att så…. Jag har än så länge klarat mig utan att göra detta, men kan idag har råkat gjort det. Tydligen är det så att om såmaskinen inte indikerar att den är nere så kommer inget larm om att utsädet tar slut. Det märkte jag idag när den givaren lossnade tillfälligt. Jag hoppas och tror att jag hade tur och upptäckte det i tid, men kan lika gärna ha gjort det lite för sent. Då blir det lite luckigt sått på en del av ett drag. Jag kröp och kollade i backen och bedömde att jag nog hade tur. Jag tänkte att jag skulle testa snurra på valsarna för att se om det kom något, men när jag klättrade på maskinen så ramlade det ner utsäde från gallret på valsarna så då var det ingen idé. Hoppas nu att jag hade tur och inte otur. Vi får se..

Ser det ut så här så blir det inte riktigt optimalt och jag tvivlar på att det blir 600 grobara kärnor/m2.
Här är den spökande givare som lossnat…
När felet upptäckts så började jobbet med att försöka kolla hur illa det kunde va. Jag hittade utsäde överallt där det borde vara utsäde, frågan är bara i vilken mängd. Jag sådde en liten bit igen med mindre utsädesmängd för att försäkra mig lite. Jag kan ju alltid kalla det för ett försök om det ser konstigt ut…

 

Till slut kunde såmaskinen fällas ihop för sista gången idag i solljus och med 25 hektar sådda. Hoppas nu att allt blev sått som det skulle