Skinande ren såmaskin och ny startmotor

Hösten flyter på och maskinvård är en av sysslorna som hör hösten och eftersäsongen till. Det är nu många maskiner som ska servas och stallas in över vintern. Såmaskinen var först att bli säsongsstvättad, servad och inställd. 

Dags att tvätt såmaskinen

Trotts att vi nu varit färdigsådda i lite mer än två veckors tid, så har såmaskinen inte blivit tvättad undanställd för säsongen förens idag. Först handlade det om att vi inte ville tvätta den riktigt direkt eftersom att vi inte sett att allt kommit upp som det skulle. Vi kanske skulle behöva stöddså något eller räta till något misstag. Den anledningen försvann nog dock ganska så snart eftersom att det genast blev väldigt blött här och all sorts sådan jordbearbetning blev olämplig. Sen var anledningen att andra saker prioriterats före, som djurintag och lite annat. Det vi däremot gjorde nästan direkt efter sådd var att blåsa bort all gödning och se till att såmaskinen var ren från den. Gödningen sätter ju sådan fart på rosten. Sen tyckte vi inte att en torr såmaskin tog så mycket skada om den stod lite smutsig. Idag var det ändå dags att ge sig på att tvätta och serva upp den inför vintervila. Det har jag ägnat mig åt idag och det tog ungefär hela arbetsdagen innan jag kunde parkerar den där den ska stå i vinter.

 

Dags för såmaskinen att bli ren.
På god väg
Perfekt väder för att tvätta i idag.
Redo för service
När man tvättar maskinen passar det bra att kolla igenom den noggrant och skriva upp vad som behöver åtgärdas innan den tas i bruk igen. Som till exempel infästningen av fjädrarna till såbillarna, som samtliga börjar bli slitna.
Gödningsgallret behöver också lite åtgärd o form av ny färg.
Nu står den installad och klar för vintern. Får se när den får komma ut igen för lite maskinvård.

Ny startmotor

Sedan någon gång i somras så har våran 724:a dragit med ett missljud vi motorstart. När motorn hoppat igång har det vinit till lite. Det har varit lite svåridentifierat vad det varit som orsakat ljudet och jag har flera gånger trott att problemet blivit löst. Bland annat när remmen till ac-kompressorn gav upp, eller när multiremmen byttes, men missljudet var kvar. Traktorn har ändå fungerat, men det där missljudet har funnits där och missljud skapar ju alltid lite oro. Man vill ju ändå inte ge sig på att byta massa grejor utan att veta vad det är, särskilt inte eftersom att allt verkat fingera som det ska. Nu i höst så fick vi tipset att det kunde vara startmotorn som inte riktigt släppte drevet när motorn hoppade igång. Det verkade helt logiskt och nu startmotor beställdes. Igår byttes den och nu är missljudet borta och då kan även oron nu få försvinna. Hur skönt som helst!

724:an har under hösten oroat oss med missljud vid motorstart ibland.
Startmotorn kan vara boven i det hela och därför så byttes den igår.
Jag tänkte skriva ”ny och fin startmotor”, men då hade jag ljugit för detta är en utbytes. Den borde ändå fungera lika bra och länge som en ”ny och fin”.
bort med gamla

dit med nya. Sen fungerade det som det skulle.

Skönt när saker kan strykas från höstens to-do-lista, avslutet av året känns närmare på ett bekvämare sätt då…..