Häcken blev i alla fall klippt, men inte många fältkanter.

För cirka ett och ett halvt år sedan så uppgraderade vi våran kedjeröjare till en modell som når lite längre. Huvudsyftet med den är att hålla rent på gräs och sly runt våra fält, men i år så har den fått gått sparsamt på det. Det har inte passat på flera sätt, men den är i alla fall smidig att klippa häcken med.

Inte passat

I början av augusti så gjordes planenligt kedjeröjarekipaget i ordning för att stå helt redo för att ge sig ut och städa runt våra fält. Sedan några år tillbaka kör vi alltid några varv runt fälten med kedjeröjare. Dels för att hålla undan buskar och sly, men också för att bli av med eventuell otröskade plantor som inte tröskan kommit åt i kanterna. Får vi bort dessa plantor direkt så är vår teori att de inte står kvar och orsakar spillsädsproblem senare. Hursomhelst så har detta varit standard och en prioritering i några år, men förra året var första gången med extra lång räckvidd. Tyvärr så kostar räckvidden både tyngd och mer luftryck i däcken. Det är alltså tyvärr inte den snällaste maskinen mot jorden gällande markpackning. Ett ”normalt” när det är lite torrare så är det kanske ingen jättekatastrof och körningen gör nog mer nytta än skada, men ett år som detta när det varit blött passade det inte tyckte vi. Vi ville åka så lite som möjligt på fälten och då fick denna åtgärd strykas, inte överallt men på de flesta fält och de fält vi körde på så körde vi endast max två varv och inte i samma spår. Vi vill ha bra skörd på så stor yta som möjligt och då ingår även de yttersta varven på vändtegen. så det passade helt enkelt inte att köra så mycket i år tyckte vi…

Bra ekipage att ha, men det är inte det lättaste ekipaget.
800 kg i extra vikt monterat på sidan för att ekipaget inte ska vält skvallrar om att det blir tungt när armen körs ut åt sidan.
Lite mer vikt fram behövs också…

 

Här är en av sträckorna vi ändå körde i år. Som ni ser finns det ändå gott om otäcka spår och följer man höger bakdäck från traktorn här på bilden syns det att den gör spår.
Det är också en bild från i år, spårigt blev det ändå utan att köra med kedjeröjaren runt fälten. Efter denna körningen kördes det inte mycket mer med detta ekipage.

Andra uppgifter

Jahapp, då köpte vi en dyr maskin som mest bara stod där i år och kostade fasta kostnader då? Nja, mest var det kanske så, men det finns ju annan körning än körning på fälten. Vi har lite vägar att köra på och vissa fältkanter kommer man åt från vägarna. Sen har vi ju 100 x 2 meter häck att klippa också och det gör sig inte självt. Den här kedjeröjaren på kranarm är faktiskt häckens räddning, hade den inte införskaffats så hade häcken grävts bort och blivit gräsmatta istället. Nu får den istället stå kvar där den står. Så helt utan syfte var inte kedjeröjaren i år, även om den nog gått mer på andra uppgifter än den tänka huvuduppgiften…

En vildvuxen häck kanske är charmig på något sätt, men jag kan nog inte komma på något.
Tur att det finns smidiga sätt att åtgärda häcken på.

 

Vi har egentligen ett annat huvud för att köra sådan här körning med, men det står lång in och detta fungerar också väldigt bra.

Det blev inte sämre i alla fall, tycker jag.
Vardagsveckan avslutades i fredags med en liten leverans från Traktor och Maskin i Sörmland.
Ett stycke Optimal sandspridare och ett stycke Holms snöplog dök upp. Mer om detta framåt.
Avslutar med att tacka alla lantbrukare för att vi håller landskapet öppet och gör det trevligt att beskåda!

Nu siktar vi på en ny fullspäckad vecka som för mig börjar med resa till Göteborgstrakten imorgon och sedan två dagar i Stockholm. Sen få vi se vad veckan mer har att erbjuda, långtråkigt blir det nog inte i alla fall.