Rutinerna är igång

Djurhållningen är full av olika rutiner under året och det finns både dags- och veckorutiner som skiftar beroende på säsong. Nu har vi ju börjat ta in djur så nu är rutinerna för det igång. 

Olika rutiner

Djur inne i stall eller djur ute i hage kräver lite olika rutiner helt klart. När de är ute så handlar det mer om tillsyn än något annat, men så länge de håller sig inne, växer och mår bra är det inte så mycket mer än det. När de är inne så handlar det fortfarande mycket om tillsyn, men också en hel del annat. Maten växer ju inte automatiskt upp på foderbordet och gödsel försvinner inte magiskt som näring åt marken. Allt detta måste det läggas resurser på när de går inne och det är lite mer tids- och resurskrävande. Det måste fodras, ströas och gödslar ut vilket man slipper när de är ute. Samtidigt så slipper man i gengäld leta efter djur i en stor hage och det gör att det är lite lättare att planera hur lång tid tillsynsdelen av rutinen tar. . Just nu har vi djur både ute och inne så vi har både rutinerna för djur inne och djur ute igång. Skönt med lite blandning av arbete i vardagen samtidigt som det blir som en liten invänjning av nya rutinerna parallellt med avvänjning av de gamla, hur bra som helst!

Dagens rutiner

Idag var det söndag och då var rutinerna att ta hand om djuren inomhus. Djuren ute kollades igår och inget konstigt verkar ha hänt under natten som gör att extra tillsyn krävs, så fullt fokus på de som är inne var det idag. Vi brukar försöka planera fodringen av djuren så att det går att fodra på lite på fredagar så att det räcker länge på helgen. Det gör ju inget att kunna fokusera på lite annat också på helgerna. Det brukar däremot nästan alltid fodras lite på söndagen och så var det idag också. Så efter tillsynsrunda var det dags för fodring åt några djur. Sedan blev det paus över dagen för tillsyn igen senare på eftermiddagen.

Tillsyn av djur är det första som görs
Efter tillsynen av djuren var det dags att kolla läget med fodret. Här är det för tomt för att räcka under dagen.
Då får det gamla sopas undan.
Balar tas fram och kläs av för att fodras med.
Balarna lyfts på på foderbordet med lastmaskinen.
Där tas snörena av.
Gräs för korna att njuta av.
Kraftfoder till tjurarna. De brukar vänjas in lite, men den avvänjningen är nu över och de går nu helt på fri tillgång
En annan rutin som nu är på väg in är att vara ledig så mycket det går, bland annat mitt på dagarna under helgerna. Idag passade jag då på att montera ned studsmattan för detta år.
Sen var det tillbaka till djurrutinerna igen vilket innebar lite tillsyn. Här kollar jag till kvigorna så de mår bra.

Det brukar alltid vara skönt när man släpper ut djuren på våren att då kunna slippa detta med att fodra djur, men det är faktiskt nu ganska så skönt att fodra lite djur med. Det känns bra på något sätt när de får komma in och man får sköta dem på ett annat sätt….