Vad sysslar vi med nu?

Allt skördande är färdigt och säsongen för mycket arbete är över, så frågan är vad sysslar vi med nu? Det kommer det en liten rapport om här.

”Det är mycket nu”

Yttrycket ”det är mycket nu” tror jag inte att jag är ensam om att använda, men jag använder det i alla fall. Min fru brukar alltid le och skratta lite åt mig när jag säger det och så säger hon; så säger du alltid. Och ja det stämmer nog det brukar alltid vara mycket, men det är väl helt enkelt för att det är så man vill leva verkar det som… Men jag är mycket tröttare nu än jag brukar vara, det är mycket på ett annat sätt. Nu kom vi in på något helt annat är sysslorapport, men jag kanske bara vill erkänna/berätta att jag är väldigt trött just nu. Mer om detta kommer att komma inom (hyffsat) snar framtid. Nu återgår vi till rubriken…

Eftersäsongen

Man kan nog säga att eftersäsongen är igång hos oss med allt vad det innebär. Mor och far har tillfälligt flytt landet till varmare väder, vilket är väldigt välförtjänt! Vi andra håller ställningarna här på gården och gör typiskt eftersäsongs-sysslor. Det putsas trädor, djurrutiner rullar på, det är fullt med möten, maskiner servas för att ställas undan, maskiner som nu ska fram till vintern servas och fixas etc etc. Vi drar igång med lite bilder tänker jag.

Vi är inne på årets sista djurkollar ute. Snart så får korna trampa på halm istället för gräs.
Typisk syssla som ingår i att kolla djuren är att kolla om det är ström i staketet som det ska.
Nyfikna kvigor
Jag tycker det känns bra att se hur fint djuren gör i landskapet. Skulle inte korna ha gått här skulle inte sjön synas härifrån.
En kogrupp som nu börjar bli sugen på att komma in tror jag. Så fort jag visade mig kom de och gick sedan till platsen där vi brukar samla dem för inkörning.
Här är de på väg mot inkörningsplatsen med bestämda steg.
Skrap och strö rutinerna hos djuren som är inne.
In med halm
Nyströat.
Två av avelstjurarna har lite ont om mat i hagen så de får lite stödutfodring i hagen.

Det blir lite promenader i fält också för att kolla in läget.
Kolla av veteplantor. Pondus till vänster och Kask till höger.
Ibland får drönaren vara med ut för fältkollerna.
Medans vissa maskiner ställs undan så tas andra fram och görs redo. Det här togs inte fram eftersom den kom ny, men måste ändå göras i ordning lite.
Utan kulor är burna redskap inte mycket värda, så bara att se till så att det finns.
Samtidigt som några maskiner inköpts nytt för halkbekämpning så ska vi också hålla liv i ett gammalt lik tänkte vi. Denna spridare ska återställas till glansdagar, men först provköras.
Allt snurrade som det skulle, men lite kärlek i verkstaden ska den få också.
Inställningen av bottenklaffen har helt enligt standard rosta fast efter att ha stått ett tag.
Så bara att ge sig på med lite värme.

Lite våld med muttersmacken….
Smörj…
och sen lite mer våld, så gick allt att röra som det ska igen.
Det läggs också lite tid på detta som jag är en del i. Vi ska till Agritechnica med detta och det är lite småfix med det också helt klart..

Nu till veckans kanske viktigaste händelse:

Framtidsbussen

Detta hände även förra veckan och var lika viktigt då, men då var inte jag med. Den här veckan var jag med. Vad är då framtidsbussen? Jo, det är helt enkelt en bussresa som kommunen anordnar för nioklassare innan de gör sina val inför gymnasiet. Målet med detta är att de ska få se lite olika yrken för att få inspiration till att välja något de vill studera till. Vi hade glädjen att få vara ett av företagen de besökte, väldigt roligt tycker jag. Vi fick chansen att visa upp de gröna näringarna och försöka inspirera dem att göra ett gymnasieval med mål att jobba grönt. Det är en väldigt bred bransch vi är verksamma i, och vi försökte vara så breda som möjligt även om det naturligt blev lite mer om just hur det ser ut hos oss. En hel del fokus lades på allt teknik vi använder. Även om det nu kanske inte vill jobba med de gröna näringarna, så hoppas jag i alla fall att vi lyckades skicka med dem en positiv bild av lantbruk och de gröna näringarna i allmänhet.

Vi började på sal med lite PowerPoint
En av bilderna som jag hade med var denna. Vad är bilden av lantbruk om man kommer helt utifrån är frågan. Den kanske kan beskrivas så här?
men den här borde passa bättre kanske. Vad otroligt bred våran bransch är egentligen och vad mycket kompetens som finns i den.

Cirka 45 ihärdiga lyssnare
Efter salsövingen blev det lite rundvandring.
Vi hade bland annat ställt fram lite maskiner de fick titta på och provsitta i.
Här är styrkan som tog han om gårdagens busslast, Carl, jag, Caroline och lilla Ludwig. Hoppas verkligen att vi kunde inspirera och ge en positiv bild av lantbruk.

Det var lite om vad vi sysslar med just nu. Det känns som att det inte är några problem med att få dagarna att gå än så länge i alla fall.