Förberedelserna för kointaget är igång

Hösten verkar nu lite snabbt skifta till förvinter med kanske framförallt blött, men också lite kallare väder på gång. Våra naturbeten har nog levererat vad de kan för i höst och en sak är säker att stämmer väderprognosen som är nu så kommer de inte bli trevliga att ha djur i. Jag tror även att korna nu mår bra av att få komma in. Därför satte vi idag igång med förberedelserna för att ta in korna.

Tråkigt väder

Man ska ju kanske inte gnälla på vädret, men stämmer nu vädret som är prognostiserat så är det inte toppväder på ingång direkt… Mängder med vatten är inte direkt vad vi önskar oss nu, det kommer bli blött och kladdigt nästan överallt. Man skulle faktiskt kunna kalla kommande veckans väder för tråkväder, typiskt att november ska få en sådan här start. För det som är höstsått skulle det nog nu kunna få vara varmt och torrt ett litet tag, jag tror det skulle må bra av det. Aja nu styr vi ju inte över vädret så är väl ingen idé att sitta här och gnälla, vi får försöka anpassa oss istället. Det börjar vi med att göra genom att förbereda för att ta in djur och skifta till vinterhjul på bilarna.

Stämmer den här prognosen så börjar november inte att visa sig från sin bästa sida direkt…
Det är inte omöjligt att det är en smart idé att skifta till vinterhjul.. Det kändes rätt idag i alla fall.
Fast kollar man bara på rätt plats och vid rätt tid så bjuder vädret på vackert också. Kort taget i morse.

Dags att ta in djuren

Nu finns det nog inte så mycket att dra på längre, trotts att djuren är anpassade för att vara ute så känns det som att de nu kommer att må bra av att få komma in. Dels har hagarna nu levererat vad de kan i foderväg och det börjar bli knapert med bete åt korna. Sen så kommer det blöta vädret ihop med tunga koklövar skapa en härligt kladdigt yta, vilket inte är så bra för betet där det ska växa gräs. Nu mår nog alltså både korna och betena bättre om korna får komma därifrån och in i lagården istället, det känns så i alla fall.

Än så länge har hagarna varit gröna och fina, men kladdväder kan snabbt ändra på det.
Trotts att krona här går i samlad trupp så har de börjat att sprida ut sig för att beta och det brukar vara ett bra tecken på att betena börjar sina.

Halmar upp och stänger portarna

Förberedelserna för att ta in djur är som sagt var igång och först börjar vi med att stänga portarna och halma upp. Lagården som vi har våra dikor i har fram tills nu fått agera maskinhall och halmlager, men nu är det slut med det. Idag kördes de sista maskinerna ut och halmen som lagrats där inne började att ströas med, nu ska lagården få vara lagård igen. Halmen vi nu ströar med är rapshalm vi pressade i höstas. Den är inte direkt top notch, men fungerar bra att lägga i botten på djupströbäddarna. I början handlar det mest om att få lite mängd så vi får en bädd.

Balar körs in och grindar sätts på plats.
Halmen är inte toppklass, men helt klart minst tillräckligt bra.
Snart går korna här och portarna är stängda. 
Tjurarna som redan vart inne ett tag verkar inte sakna att vara ute just nu. Tittar man in där ser de faktiskt ut att trivas i inne.

Som sagt förberedelserna är nu igång och kommer att fortsätta imorgon. Går allt som de ska så ska det även tas in djur imorgon.