Tid för service

Året har långt ifrån lugnat ner sig och frågan är om detta år kommer göra det på några år. Hursomhelst så flyter allt på och nu när djuren är inne kan service av maskiner dra igång. Vi går efter prioriteringslistan där sådant som används och kommer användas nu är först ut.

Strömaskinen

En maskin som nu länge varit helt ocentral, men nu blir högst central är strömaskinen. Den har sedan djuren kom ut stått och varit i vägen på lite olika platser, men nu ska den få jobba igen och kommer nu vara en av våra viktigaste maskiner. Strömaskinen är en viktig del i våra djurs välfärd och får inte bli stillastående, då blir det problem. Därför så ska den nu ses till så att den är i topptrim inför säsongen som egentligen redan startat. Den parkerades i fullt fungerande skick i somras och har de gånger vi kört nu i höst skött sig, men lite service är ju aldrig fel. Nästan en halv dags besök i verkstaden fick den och allt gicks igenom. Det handlade mest om att kolla över så att allt var sjyst, men också lite tätning av läckage och spänning av kedja.

En av för säsongens viktigaste maskiner fick sig idag lite omtanke i verkstaden.
Det är en ganska så enkel och driftsäker konstruktion, men inte underhållsfri. Remmar och kedjor måste kollas över och spännas.
Här hade vi ett tråkigt läckage.
Där verkar vi ha felet, en o-ring som inte vill göra sitt jobb längre.
Trasig och o-funktionell… Hoppas det håller tätt med en ny.

720:in

Strömaskinen avlöstes i verkstaden av 720:in, som det också är servicedags för. Det är nu dags att göra 9 000 timmars service på den, men nu får det först bli en liten för-service och lite koll. För-servicen består i byte av motorolja, luftfilter, smörjning och kollen lite allmänt men med fokus på ett missljud som misstänkt kommer från multiremmen. För-servicen är inte riktigt klar, men missljudet kunde förhoppningsvis lokaliseras som en sliten spännrulle. Fortsättning följer för 720:in tills den är som ny fast inkörd.

720:in på verkstadsbesök.
Lite vanligt motoroljebyte på gång.
Felsökning av missljud från motorn.
Troligtvis kommer det från denna spännrulle, imorgon vet vi kanske….

 

Rutinerna för djurskötsel fortsätter att rulla på och nu är vi inne i det på riktigt. Sopa rent foderbordet är en av måndags rutinerna.
Kedjeröjaren har idag fått komma av Valtran. Det är inte direkt optimala förhållanden att röja fältkanter nu och Valtran behövs nu framför strömaskinen, så nu ska den förberedas för det. Just nu är ett av de hjulen som då behövs på lagning av punktering, så vi får se när den är tillbaka framför strömaskinen. Snart hoppas jag.

 

Vi kan nog också konstatera att torksäsongen nu är över och stänger igen skorstenen för det här året.

Nu rullar det förhoppningsvis på med service av maskiner så att bockar kan göras på to-do-listan i en himla fart. Snart ska även maskinerna som ska ställas undan för säsongen börja göras i ordning.