En vecka på Agritechnica

Tiden går fort när man har roligt och nu har det redan gått en vecka sedan mitt senaste inlägg. Hela den veckan har jag spenderat på Agritechnica, men nu börjar mässan lida mot sitt slut. Vad har då mässan erbjudit?

Mycket tankar

Just nu snurrar det mest i mitt stackars lilla lantbrukarhuvud av alla olika intryck så jag har faktiskt svårt att sätta ord på allt. Jag tror jag måste smälta en hel del innan jag kan få ner något vettigt i text, men försöker ändå snabbt sammanfatta lite kort. Det finns en massa olika jätteintressanta maskiner, tillverkare och tekniklösningar här, men jag måste säga att många är väldigt lika varandra. Det är svårt att se skillnaden på mycket om man inte nördar ner sig. Ogräsbekämpning och energi/drivmedel skulle jag nog påstå är i fokus samt den ständiga utvecklingen av ökad effektivitet i form av utveckling av stora maskiner. Sen finns det en hel del andra små smarta tekniklösningar som kan göra nytta i lantbruket.

Några snabba tankar:

Ogräs

Det känns som att målet med att minska användningen av mängden växtskyddsmedel med 50% till 2030 i EU har satt fart på tankarna kring växtskydd och ogräshanteringen hos många redskapstillverkare. Det är nog inte enbart detta som driver utvecklingen, men jag misstänker att det har en del i det. Hursomhelst så känns det som att de absolut flesta redskapstillverkare har ogräs/radhacka i sitt produktsortiment för att mekaniskt kunna bekämpa ogräs mellan raderna. Detta har än så länge känts som att det varit mest aktuellt i grönsaks- och  specialodlingar, men verkar att ta sig mer och mer in i de vanliga spannmålsgrödorna.

Väderstads radhacka här i linje bakom deras såmaskin Proceed. Helt klart intressant upplägg.

See and Spray

En annan produkt som det flödar av på mässan i samma ämne är konceptet med att kameror styr av och påslag av sprutrampens sektioner. Det finns både som tillval på sprutor och för eftermontering. Systemet innebär att sprutan bara sprutar där den ser skillnad från grödan som växer på fälten. Det är en jättefin idé som nog fungerar bra. Personligen tror jag att det inom väldigt kort tid kommer ersättas med drönare som skannar fälten innan sprutning. Varför jag tror detta ska jag berätta i framtida inlägg. Oavsett vad jag tror så är det ändå en häftig teknik.

John deere simulerar här sitt See and spray system
Kuhn illustrerar samma sak.

Allmän rapport

Som sagt var helt slutkörd är jag nu, men väldigt nöjd av att ha sett och upplevt allt detta. Här kommer lite bilder från veckan i allmänhet.

Personal från Sveriges ambassad, business Sweden och Agtech 2030 hjälptes åt att inviga montern i måndags.
Brilliant presentation av Karolina Muhrman och Per Frankelius.
Besök och presentation av Volvo Penta i montern. Väldigt intressant och kul med intresset att satsa på lantbruk.
Prototyp av gödningsspridarrobot.
New Holland nya tröska som fick guldmedalj.
Fendts lilla robot idé
Claas idé om autonom traktor.
Lite vanlig tysk lunch
Fyrkantspress som ihop med traktorn innehåller massa smarta lösningar för effektivare körning.
Ännu en robot
Robot…
Uppklädda för Max Eyht evening. Presentation och utdelning av medaljer följt av middag.
Årets stora guldmedalj presenteras här.
Jag och Per Frankelius presenterar våran vision om robot- och energilösning för tyska företagsledare och politiker.
Här var deras schema, kul att vi blev utvalda ihop med dessa stora namn.
Per Frankelius i full fart med att kolla typskylten på JD X9 för att få veta vikten. Jag hade i dag äran att få följa med denna eminenta innovationsforskare på rundtur, verkligen givande eftersom han har koll på verkligen allt som är intressant.
Genomgång av roboten AGXEEDS säkerhetssytem.
Elektrisk traktor.
Fältlabb för markkartering med automatiserad provtagning.
Ett gäng trevliga säljare från hemmavid visade mig MF’s nya traktor S.9.
Redskap med roterande tallrikar för bekämpning av ogräs.
Smart lastare med intressanta funktioner. Så som teleskopiskt utskjut, knäck på mitten och snabbkoppling mellan traktor och lastare som inte kräver manuella insatser.
Nu börjar allt lida mot sitt slut och resan tillbaka mot vardagen. Kul och lärorikt har det verkligen varit och jag tar med mig många nya erfarenheterhem. Tack alla som bidragit till den här resan. Skulle jag få tacka några lite extra skulle det vara Per Frankelius och Karolina Muhrman från Agtech 2030 som skapade denna möjligheten för oss i denna svenska monter, stort tack!!

Over and out för nu.