Har vi några dräktiga kor?
Nu är det senhöst och på vårat dikoår innebär det att det är dags för dräktighetsundersökning. Det är alltid spännande att se hur det ser ut och om tjurarna har skött sig. Det hade tyvärr inte alla tjurarna gjort…..
Dräktighetsundersökning
Att jobba i blindo eller gissa sig fram är inte så riktigt optimalt, särskilt när man inte behöver det. Därför så dräktighetsundersöker vi våra kor och kvigor som gått med tjur och är planerade ska vara betäckta och dräktiga. I den bästa av världar så skulle alla vara både betäckta och dräktiga, men nu fungerar ju inte riktigt naturen på det sättet. Det finns mycket som kan påverka huruvida ett hondjur blir dräktigt eller inte. För att vi ska kunna planera våran besättning på bästa sätt så kollar vi nu hur många som är dräktiga och det är direkt avgörande för planeringen. De som är tomma hamnar på slaktlistan och de som är dräktiga sorteras som de ska i boxarna. Även tjurarnas resultat följs upp.
Momentet
När vi dräktighetsundersöker så gör vi det på skrapgången med hjälp av våran behandlingsbur och en massa grindar. Vi försöker effektivisera själva momentet så bra det går så att själva hanteringen av djuren går så fort som möjligt. Det är snällast mot både dem och oss. Ett bra flyt på trafiken med djur som inte är stressade är A och O när man håller på. Det är bättre att vara lite för ambitiös och noggrann innan än att tappa på grund av att man försökt gena innan. Den tiden man trott man sparat in går så fort att förlora. Förlorar man en minut per ko och det är som idag 70 kor som ska undersökas drar tiden snart iväg. Nu gick det ändå väldigt bra idag tycker jag och på 2 timmar och en kvart hade våra 70 djur som skulle dräktighetsunderökas blivit undersökta. En annan väldigt viktigt faktor för hur momentet ska flyta på är den som dräktighetsundersöker och där var det inget snack idag. Lena från växa hade hand om det och det gick hur galant som helst. Snabba undersökningar och när hon var osäker kollade hon snabbt med ultraljud för att vara säker, väldigt proffsigt tycker jag. Arbetsmässigt så gick det åt cirka fyra timmar för att förbereda och plocka undan och lite över två timmar för själva undersökningen.
Resultatet
Så hur var då resultatet är den stora viktiga frågan. Det var i det stora hela ganska så bra, men på någon del lite sämre. Utav 70 kor som undersöktes så var 60 dräktiga det var inte riktigt så bra som vi är vana vid faktiskt. Fyra av dessa klassar vi som slumpmässigt och ”vanliga” avvikelser från det hela, men sex utav dem var lite mer utstickande. De var nämligen sex stycken som gick med samma tjur och det var kviggruppen som också var den minsta gruppen. Det var en grupp med 16 djur, 15 kvigor och en ko. Vi brukar inte alls ha problem med dräktighet hos våra kvigor, så detta var nytta för oss. Dessa fick gå med en ny tjur och det verkar som att det är han som är den gemensamma nämnaren. Han gjorde helt enkelt inte det han skulle. Om han luktade på blommor istället eller hade lite lösa skott i magasinet vet jag inte, men resultatet blev i alla fall inte kanon. Tråkigt att det var just denna gruppen som drabbades. Vi ska gallra lite i våran besättning, men vi hade inte tänkt att göra det så hårt hos kvigorna. Lite tråkigt, men ändå skönt att redan nu veta det så vi inte går där i vår och väntar på kalvar som aldrig kommer…..
Det var allt för idag. Oj vad jag älskar mitt jobb och alla kontraster. Ena stunden sliter man i dyngan i lagården och andra stunden står man på statt och viftar vid en skärm. Foto: Christin Larsson