Lite allmän rapportering

Jag hade tänkt börja detta blogginlägg med att det är mycket som nu rullar på, men det känns som att det är det ändå jag skriver och jag vill inte vara tjatig… Det är däremot så på riktigt och det är lite körigt för att hinna med allt. Tur ändå att det går åt rätt håll att to-do-listan nästan minskar lika snabbt som den växer. Här kommer lite rapportering om lite vi gjort.

Tvättat sista maskinen som ska tvättas

Att tvätta, serva och ställa undan maskiner är en av höstens stora jobb och det har helt klart halkat efter i år. Nu har vi ändå kommit ikapp med maskinerna som stod på tvättlistan. Veckan bjöd på en dag med plusgrader och då passade det perfekt att dra ut tvätten och tvätta slåtterkrossarna som var sista ut i år. Slåtterkross är ju typiskt en sådan där maskin som det är bra att tvätta för den mår inte alls bra av att ha masa blött gräs liggandes på sig. Det påskyndar i högsta grad slitage genom rost. Så tack vädret för möjligheten att kunna tvätta av den, att tvätta i minusgrader brukar inte vara så bra. Nu är det bara några maskiner kvar att ta tag i, men de ska blåsas med tryckluften och inte tvättas och det får vi göra någon torr dag. Nu får vi glädjas åt att slåtterkrossarna är rena, servade och inställda. Det trodde jag inte för någon vecka sedan.

Här står maskiner som inte än fått komma in och av dessa var det slåtterkrossarna som skulle tvättas. Skönt att kunna få bort dem från backen. Det känns inte riktigt bra att ha dem stå där fulla med gräs så här års…
tvättdags med solen som sälllskap.
Slåtterkrossarna är helt klart en maskin som tar tid att tvätta, det handla mest om att spola runt skit farm och tillbaka….
Tvättning är ett perfekt tillfälle för att kolla igenom maskinerna. Här kunde till exempel en spricka hittas och skrivas upp för åtgärd innan nästa säsong.
Smörjning i solsken.
Till slut kunde krossarna ställas in i maskinhallen. Synd bara att det skvätte lite på dem när jag körde dit dem.

Kantskärning av gårdsplanen

Vatten är en underbar resurs, men ibland så är det mest i vägen och förstör, typ på en gårdsplan. Där är det skönt att slippa stående vatten, särskilt när det det fryser till is och allt blir skridskobana eller där redskap står. Vi har nu bland annat tack vara snöplogning och balhantering lyckats invalla en del av våran gårdsplan. Vattnet har blivit lite stående på fel ställen, synd när vi ändå har ett dike precis där. Nu tog vi tag i det och såg till att vi blir av med vattnet, vi kantskar gårdsplanen lite. Vi passade även på att snygga till det lite där frontredskapen står.

En lite vall som förhindrar ytvattnet att snabbt och smidigt rinna vidare.
Grävmaskinen får ändra på det.
På väg mot eventuell succé.
Tacksamt när det är blött och geggigt, det höjer motivationen lite.
Här är resultatet. Nu får vi visserligen hjälp av frusen vit mark för att få detta att se trevligt ut, men det blev faktiskt bra på riktigt också.

Inköp av kvigor

Något mer som hänt är att efter att ha räknat lite så kom vi fram till att vi skulle köpa in några kvigor nu i höst. Vi har både foder, utrymme och strö så det kändes som en bra idé. Så förra veckan anlände 20 kvigor till oss för att födas upp till slakt. Planen var att de skulle hoppa in i en box som då skulle vara tom, men på grund av lite uppskjuten slakt så var inte den boxen tom. Tur att våran gamla lagård var helt tom, nu får de bo där så länge. Det bli lite mer tungskött, men det fungerar.

Här i våran gamla lagård går nu 20 kvigor.
För att vänja sig vid oss mutas de med kraftfoder.
Djupströbädd utan skrapgång är det som gäller här.
Fodring sker via gammal hederlig helt manuellt fodervagn.
bal på väg.
Emellanåt blir det lite halkbekämpning också. Detta är från lördagsmorgonen i Mellösa.

Skrap- och strörutinerna flyter på varje tisdag och fredag:

 

 

Skrapa
ströa
Cirka 30 balar per tillfälle går det år nu. Det ska bli skönt när vi blir klara med halmen vi lagt utomhus..

 

Så flyter det på lite just nu och man kan inte säga att vi har det långtråkigt just nu. Vi har nu lite oplanerat gått ner i arbetsstyrka och det bidrar också till att dagarna lätt fylls med saker att göra. Hoppas alla får en kanonvecka den här veckan som kommer.