Har vi några dräktiga kor?

Nu är det senhöst och på vårat dikoår innebär det att det är dags för dräktighetsundersökning. Det är alltid spännande att se hur det ser ut och om tjurarna har skött sig. Det hade tyvärr inte alla tjurarna gjort…..

Dräktighetsundersökning

Att jobba i blindo eller gissa sig fram är inte så riktigt optimalt, särskilt när man inte behöver det. Därför så dräktighetsundersöker vi våra kor och kvigor som gått med tjur och är planerade ska vara betäckta och dräktiga. I den bästa av världar så skulle alla vara både betäckta och dräktiga, men nu fungerar ju inte riktigt naturen på det sättet. Det finns mycket som kan påverka huruvida ett hondjur blir dräktigt eller inte. För att vi ska kunna planera våran besättning på bästa sätt så kollar vi nu hur många som är dräktiga och det är direkt avgörande för planeringen. De som är tomma hamnar på slaktlistan och de som är dräktiga sorteras som de ska i boxarna. Även tjurarnas resultat följs upp.

För att vi ska kunna planera så bra som möjligt så dräktighetsundersöks alla djur det är relevant för.

Momentet

När vi dräktighetsundersöker så gör vi det på skrapgången med hjälp av våran behandlingsbur och en massa grindar. Vi försöker effektivisera själva momentet så bra det går så att själva hanteringen av djuren går så fort som möjligt. Det är snällast mot både dem och oss. Ett bra flyt på trafiken med djur som inte är stressade är A och O när man håller på. Det är bättre att vara lite för ambitiös och noggrann innan än att tappa på grund av att man försökt gena innan. Den tiden man trott man sparat in går så fort att förlora. Förlorar man en minut per ko och det är som idag 70 kor som ska undersökas drar tiden snart iväg. Nu gick det ändå väldigt bra idag tycker jag och på 2 timmar och en kvart hade våra 70 djur som skulle dräktighetsunderökas blivit undersökta. En annan väldigt viktigt faktor för hur momentet ska flyta på är den som dräktighetsundersöker och där var det inget snack idag. Lena från växa hade hand om det och det gick hur galant som helst. Snabba undersökningar och när hon var osäker kollade hon snabbt med ultraljud för att vara säker, väldigt proffsigt tycker jag. Arbetsmässigt så gick det åt cirka fyra timmar för att förbereda och plocka undan och lite över två timmar för själva undersökningen.

Behandlingsburen på plats där den ska vara.
Grind med dörr för säkerhet och smidig hantering av djuren.
Djuren motades från sina boxar till en fålla där de fick vänta på sin tur.
Sen motades de fram en och en av Janne.
och jag motade de senare vidare genom slussen till buren.
Väl i buren tog Christin och Lena över. Lena skötte dräktighetsundersökningen och Christin spakarna till buren och dokumentationen.
Jag blir verkligen imponerad av dem som är duktiga på sitt jobb och här har vi en sådan, snabbt, säkert och smidigt.
Kor på tur
Till slut var allt helt plötsligt klart och buren kunde tvättas och ställas undan.

Resultatet

Så hur var då resultatet är den stora viktiga frågan. Det var i det stora hela ganska så bra, men på någon del lite sämre. Utav 70 kor som undersöktes så var 60 dräktiga det var inte riktigt så bra som vi är vana vid faktiskt. Fyra av dessa klassar vi som slumpmässigt och ”vanliga” avvikelser från det hela, men sex utav dem var lite mer utstickande. De var nämligen sex stycken som gick med samma tjur och det var kviggruppen som också var den minsta gruppen. Det var en grupp med 16 djur, 15 kvigor och en ko. Vi brukar inte alls ha problem med dräktighet hos våra kvigor, så detta var nytta för oss. Dessa fick gå med en ny tjur och det verkar som att det är han som är den gemensamma nämnaren. Han gjorde helt enkelt inte det han skulle. Om han luktade på blommor istället eller hade lite lösa skott i magasinet vet jag inte, men resultatet blev i alla fall inte kanon. Tråkigt att det var just denna gruppen som drabbades. Vi ska gallra lite i våran besättning, men vi hade inte tänkt att göra det så hårt hos kvigorna. Lite tråkigt, men ändå skönt att redan nu veta det så vi inte går där i vår och väntar på kalvar som aldrig kommer…..

Det är alltid lite spännande att se hur resultatet blir. Tyvärr så blev detta år första året jag är med om att bli lite besviken på resultatet. I vanliga fall brukar jag bli positivt överraskad, men det är klart det ska ju inte gå för bra så är det….
När dräktighetsundersökningen var klar och allt undanstädat var det dags att svira om för att åka på höstbuffé anordnad av Katrineholms kommun där näringsliv, politiker och tjänstemän samlas. Där hade jag äran att få presentera vårat företag och hur vi jobbar litegrann. Jag hade satt rubriken ”Lantbruk med produktion och miljö i fokus”. Hoppas det föll i god jord. Foto: Christin Larsson
Här berättar jag hur djupströbädden kan användas för att förbättra jorden och hur vi planerar var vi sprider den.

Det var allt för idag. Oj vad jag älskar mitt jobb och alla kontraster. Ena stunden sliter man i dyngan i lagården och andra stunden står man på statt och viftar vid en skärm. Foto: Christin Larsson