En liten titt på höstrapsen
Ett vanligt år hade det idag varit första mars, men nu är det istället 29 februari. Det innebär att vi faktiskt om man endast kollar på datum idag skulle fått börja kasta ut lite kväve på fälten i februari i år, om det skulle vara lämpligt. Det är det inte riktigt än hos oss.. Hursomhelst så ska vi först och främst se om vi har något att kasta kväve på eller om vi bara skulle gödsla jord med död biomassa på. Här kommer från en liten titt på rapsen.
Spännande
Det är alltid med en viss liten ångest man går in i vintern när man sått höstraps tycker jag. Det är ju mycket insatser och pengar nedlagt på rapsen redan på hösten och inte alls självklart att det finns något värt att kalla gröda kvar sen på våren. Sen så är det ju så att rapsen än så länge har lång tid på sig att dö och det kan hända att skörden förstörs bara timmar innan vi tröskar. Aja, nu ska vi inte grotta ner oss allt för mycket på detta, utan bara konstatera att det är spännande när våren kommer att se i vilket skick rapsen är i. Det är inte alltid svart på vitt, men lite tydligare vissa år än andra och i är känns det än så länge som att det är lite tydligare. Sen som sagt var så har rapsen ungefär hela april på sig att dö av just utvintring, så en del spänning får hänga kvar….
Hur ser rapsen ut då?
Spontant så tycker jag att den ser bra ut. Den är inte kanon, men absolut inte dålig. Av det jag än så länge har sett så tycker jag att den inte tagit mycket stryk alls under vintern. Den har frusit ner litegrann, men lång ifrån vad den brukar kunna göra. Så trotts en ganska så sträng vinter så verkar den ha stått pall bra, jag antar att det har mycket att göra med att det varit ett skyddande täcke av snö största delen av vintern. Det är till och med fortfarande grönt på fälten samtidigt som det känns som att de blivit lite grönare, det kan va en inbillning, men det känns som det. Tittar jag på rapsen med mina ögon och erfarenheter så skulle jag säga att vi än så länge har en fin raps på gång. Jag kan inte bedöma att det är många plantor alls som utvintrat än så länge, utan de flesta verkar ha klarat sig bra. Hyffsat kraftiga plantor, med grön färg och spänst i skulle jag sammanfatta rapsen som.
Vad gör vi nu då?
Nu till den heta frågan, vad gör vi nu då? Det är ju som sagt var skottår i år och hade alla förutsättningarna varit rätt så hade man kunna fira skottdagen med att köra lite kväve på förslagsvis höstrapsen. Jag vet inte hur det ser ut runt om i landet, men just här är det fortfarande lite för blött. Tjälen är ur marken förutom viss skuggsidor, men det är lite för blött. Däremot så måste jag säga att det är långt ifrån så blött som jag trodde, men blött. Risken för näringsläckage är alldeles för stor när marken är vattenmättad, och näringsläckage gör ju varken gröda, miljö eller plånbok glad. Köra kväve så tidigt som det går tycker vi är bra, men att köra för tidigt är inte alls bra. Det verkar nu som att det inte är någon jättenederbörd på gång och lite fina varma dagar ett tag följt av lite kallare dagar och nätter igen, så vi får se vad som händer, men just nu sitter vi lugnt i båten och väntar. Dels får vi inte köra nu och det skulle ändå absolut inte var lämpligt, sen så känns det inte riktigt som det är någon panik än. Vi väntar lite och ser vad som händer, men vi kommer absolut se till att vi är redo när vi tycker det är dags och det kan gå fort… Men än så länge får vi nöja oss med att fundera på vilken giva vi ska köra och hur vi ska köra den. Det finns även en del sten att plocka på rapsen och det skulle kunna vara den insats som är här näst på rapsfälten.
Så kort och gott, just nu ser det förhoppningsfullt ut med rapsen, men det tar ett litet tag till innan vi ger oss ut med kväve på den.